Oblicz pole trapezu
Maciek: Na okręgu o promieniu 5 opisano trapez prostokątny, którego jeden z kątów ostrych ma miarę α.
Oblicz pole trapezu.
24 maj 13:31
Qulka: P=50(1+1/sinα)
24 maj 13:45
Eta:
24 maj 13:48
a7:

P=(10+10/sinα)*5
x/10=ctgα x=10ctgα
10/c=sinα c=10/sinα
10+c=2b+x
2b=10−10ctgα+10/sinα
b=......
| 5+5ctgα+5/sinα+5−5ctgα+5/sinα | | 10 | |
P= |
| *10=(10+ |
| )*5 |
| 2 | | sinα | |
24 maj 13:55
Eta:

2r=h=10 P= (a+b)*r
i a+b=2r+c z warunku wpisania okręgu w trapez
| 2r | |
to P= (2r+c)*r c= |
| |
| sinα | |
P=.............
24 maj 13:56
Eta:
No to dokończę
i po ptokach
24 maj 14:00
Qulka:
24 maj 14:01
Eta:

Dla
Qulki
24 maj 14:02