dowód algebraiczny
salamandra: Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x i dla każdej liczby rzeczywistej y prawdziwa
jest nierówność
5x2+y2−4xy+6x+9≥0
traktuję lewą stronę jako równanie kwadratowe ze zmienną "y" i parametrem "x".
y2−4xy+5x2+6x+9≥0
Δ=16x2−4(5x2+6x+9)=16x2−20x2−24x−36=−4x2−24x−36
Δ=0 ⇔ −4x2−24x−36=0 / : 4
−x2−6x−9=0
Δx=36−36=0
x0=−3
To oznacza, że delta jest równa zeru tylko dla x=−3, dla każdego innego x∊R delta jest
ujemna, w związku z tym wyjściowe równanie przyjmuje wartości tylko dodatnie, ponieważ
współczynnik przy y2 jest = 1, więc ramiona paraboli są skierowane w górę
Dla x=−3 mamy:
y2+12y+45−18+9 ≥ 0
y2+12y+36≥0
(y−6)2≥0
Czy takie rozwiązanie zostałoby uznane? Jest ono według mnie najwygodniejsze, bo nie muszę się
doszukiwać co odjąć, co dodać itp oraz czy musiałem koniecznie dla tego x=−3 sprawdzać jak
wygląda nierówność?
24 maj 13:09
fil: Tak, jednak tutaj nie trzeba nic odejmowac:
(4x2 − 4xy + y2) + (x2 + 6x + 9) >= 0
24 maj 13:19
salamandra: jednego "x" rozdzieliłeś, więc coś tam trzeba
24 maj 13:21