Usuń niewymierność z mianownika:
agata:
27 lut 17:22
edi: Pomnóż licznik i mianownik razy (1−3√3−3√9)
27 lut 17:25
agata: dziekuje
27 lut 17:26
Godzio:
właściwie to (1−
3√3+3√9)
27 lut 17:56
edi: fakt, błąd
Przepraszam : (
27 lut 18:08
agata: no właśnie, coś mi nie wychodziło

Dzięki
27 lut 18:59
agata: a jak mam obliczyć to 1+
3√3*1−
3√3+
3√9 ? bo mi wcale mianownik nie wychodzi. Powinno wyjść
4. Tak przynajmniej jest w odpowiedzi, a ja muszę wiedzieć jak to obliczyć. Dziękuję za
wszelką pomoc.
27 lut 19:25
edi: (1+3√3)(1−3√3+3√9) = 1 − 3√3 + 3√9 + 3√3 − 3√3*3 + 3√3*9 = 1 − 3√3 + 3√9 +
3√3 − 3√9 + 3 = 4
27 lut 19:36