geometria
salamandra:

Prosta l na której lezy punkt P=(8,2) tworzy z dodatnimi półosiami układu współrzędnych trójkąt
prostokątny o polu równym 36. Wyznacz równanie prostej l.
Podzieliłem to na prostokąt i dwa trójkąty podobne
P
prostokąta=16
M=(0, 2+w)
S=(t+8, 0)
P
1+2=20
4w+t=20
t=20−4w
Z podobieństwa trójkątów 1 i 2
20w−4w
2=16
−4w
2+20w−16=0 / : 4
−w
2+5w−4=0
Δ=25−16=9
1) M=(0,6)
t=20−16=4
S=(12,0)
2)N=(0,3)
T=(16,0)
1) 6=b
2=8a+b
2=8a+6
8a=−4
2) 3=b
2=8a+b
2=8a+3
8a=−1
Dwie proste wyszły, jest ok sposób w ogóle?
24 maj 12:29
Qulka: a nie prościej y=ax+b b=2−8a
PΔ=b•(−b/a)/2
i podstawić?
24 maj 12:35
salamandra: zaraz spróbuję i powiem
24 maj 12:43
jc: A może tak?
Przyprostokątne: a, b.
Równie prostej: x/a+y/b=1.
ab/2 = 36
8/a + 2/b=1
ab=72
8b+2a=ab=72
a+4b=36
(36−4b)b=72
b2−9b+18=0, b=6 lub b=3 (a=12 lub a= 24 odpowiednio)
Mamy dwie takie proste: x/12 + y/6=1, x/24+y/3=1
Inaczej: x+2y=12, x+8y=24.
24 maj 13:11
salamandra: | | x | | y | |
@jc, wybacz, może głupie pytanie, ale skąd jest |
| + |
| =1? |
| | a | | b | |
24 maj 13:12
Jerzy:
To tzw. równanie odcinkowe prostej.
24 maj 13:26