ciągi
stefe: Wszystkie wyrazy nieskończonego ciągu geometrycznego (an), określonego dla n ≥ 1, są dodatnie
oraz spełniony jest warunek
a2 + a4 +a6 + ... + a2n + ... /a4 + a8 + a12 + ... + a4n + ... = 10. Wyznacz
iloraz ciągu.
Próbowałem już chyba wszystkiego głównie ze wzoru na sumę. Proszę o naprowadzenie na właściwą
drogę w rozwiązywaniu tego zadania.
24 maj 00:15
wredulus_pospolitus:
NAWIAS ... kurwa ... NAWIAS
24 maj 00:18
ICSP: | | 1 | |
a2 + a4 + a6 + ... = a2 * |
| |
| | 1 − q2 | |
| | 1 | | 1 | |
a4 + a8 + a12 + ... = a4 * |
| = a2 * q2 * |
| |
| | 1 − q4 | | 1 − q4 | |
Oczywiście wymagamy aby |q| <1
24 maj 00:18
wredulus_pospolitus:
| a2 + a4 + a6 + .... + a2n + ... | |
| = 10 |
| a4 + a8 + a12 + ... + a4n + ... | |
24 maj 00:19