trudne
matfiz:

W romb ABCD wpisano okrąg o promieniu r
Punkty styczności są wierzchołkami czworokata KLMN
Wiedząc,że stosunek pola rombuABCD do pola KLMN jest równy 8/3
Oblicz pole zakreskowanej części
23 maj 23:56
24 maj 00:07
a7:

| a2sinα | | 8 | |
| = |
| (pole protokąta to |
| 4*1/2*r2sinα | | 3 | |
2*1/2*r
2sinα+2*1/2*r
2sin(180−α)=2r
2sinα)
sinα=2r/a=
√3{3} czyli α=60
o
dalej pewnie już dasz radę
24 maj 00:23
24 maj 00:33
Eta:
Chyba
24 maj 00:34
a7: | | √3 | |
tak, oczywiście sinα= |
|  (był nocny chochlik) |
| | 2 | |
24 maj 00:50
a7:
| | 1 | |
P=r2√3− |
| πr2=r2(√3−13π) |
| | 3 | |
24 maj 13:24
Eta:
Wreszcie piękny rysunek ! (da się ? ..... a no da się
24 maj 16:21
a7: a chmurka na której siedzi r
√3 Ci nie przeszkadza? myślałam, że psuje efekt
24 maj 16:59
Eta:
Baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo ładna

( bo deszcz z niej nie pada
24 maj 17:05
Qulka: można szare puste kółeczka

będzie ładniejsza
24 maj 17:09
a7:

...............
24 maj 17:26
Poprostupatryk: a7 a skąd wiesz, że ten zielony trójkąt jest równoboczny? Nie mogę dojść do tego
24 maj 17:34
Poprostupatryk: znaczy nie rozumiem tylko równania:
24 maj 17:44
a7:
24 maj 17:53
Poprostupatryk: Dzięki, czasem trudno mi coś zauważyć jak robię za małe rysunki
24 maj 17:55
a7: jasne, rozumiem, znam to
24 maj 18:03