Ekstrema funkcji
Jan: Określ liczbę ekstremów funkcji f(x)=(m−1) x3 − x2 +x+2 w zależności od parametru m.
1.Wyliczylem pochodną: f'(x)=(3m−3) x2 −2x+1
2.Nadalem warunek konieczny f'(x)=0
3. (3m−3) x2 −2x+1=0
4.obliczylem delte równa −12m+15
5.Rozptruje trzy warunki,gdy delta mniejsza od zero,wieksza od zera i rowna
Nie wiem jak spośród powyższych trzech przypadków odnaleźć liczbę ekstremów
Proszę o pomoc
23 maj 23:05
fil: Δ > 0 − dwa ekstrema
Δ <= 0 − brak ekstremow
23 maj 23:08
wredulus_pospolitus:
I musisz jeszcze oddzielnie sprawdzić co się dzieje dla m = 1 (wtedy f(x) = −x2 + x + 2 )
23 maj 23:12
fil: dokladnie, ale juz wiadomo ze ekstremow dla m = 1 takowa funkcja nie posiada
23 maj 23:13
Jan: Racja zapomniałem dać założenia,fil czy mogl(a)bys rozwinąć wypowiedz?
23 maj 23:16
Jan: czy to jest kwestia podstawiania?
23 maj 23:16
wredulus_pospolitus:
... 'że łaaaat'

Dla m=1 funkcja jest postaci f(x) = −x
2 + x + 2 ... i wtedy ta funkcja
(która ma postać paraboli) nie ma ekstremum lokalnego .... no fil ... powiedzmy, że to ze
względu na późną porę
23 maj 23:18
Jan: ponawiam pytanie /:
23 maj 23:23
wredulus_pospolitus:
To napisz swoje pytanie tak, abyśmy rozumieli o co się pytasz
23 maj 23:24
wredulus_pospolitus:
jeżeli f'(x) jest funkcją kwadratową, to:
1) jeżeli Δ > 0 to oznacza że ma dwa miejsca zerowe ... wykres pochodnej to parabola która
przyjmuje zarówno dodatnie jak i ujemne wartości −−− czyli masz ekstrema funkcji
2) jeżeli Δ = 0 (a wyjściowa funkcja f(x) to wielomian stopnia 3) to mamy jedno miejsce zerowe
pochodnej ... nie ma zmiany znaku ... nie ma ekstremum (tylko punkt przegięcia)
3) jeżeli Δ < 0 to brak miejsc zerowych, więc brak ekstrem
Jasne
23 maj 23:29
Jan: dziękuję
23 maj 23:31
Jan: muszę jeszcze raz przeczytać definicje ekstrema lokalnego
23 maj 23:32