analiza
stunks:

| | 5 | |
Przypuśćmy, że to obszar [0, |
| ] x [1, 3] i mamy funkcję f(x, y) = x + y. |
| | 2 | |
Jak wygląda infimum na prostokątach w podziale tego obszaru?
| | 52 | | 2 | |
P = {(xi, yj): Δxi = |
| , Δyj = |
| } |
| | 25 | | 20 | |
Chodzi o to, że konstruuję sumę dolną Darboux ∑∑m
ij*Δp
ij, gdzie m
ij jest infimum na
zbiorze p
ij ← czyli prostokącie i zastanawiam się, czy dobrze to robię. Powinienem jako
| | i | | j | |
infimum przyjąć f( |
| , 1 + |
| )? |
| | 25 | | 20 | |
Tylko czy suma ta nie powinna być mniejsza niż pole obszaru?