optymalizacja
salamandra: Rozważamy wszystkie graniastosłupy prawidłowe czworokątne o objętości V=4. Wyznacz długości
krawędzi tego z rozważanych graniastosłupów, którego pole powierzchni całkowitej jest
najmniejsze. Oblicz to najmniejsze pole.
V=Pp*H
V=4
Pp=a
2
4=a
2*H
Pc=2Pp+Pb
Pc=2a
2+4aH
| | 4 | | 16 | |
Pc=2a2+4a* |
| =2a2+ |
| |
| | a2 | | a | |
| | (6a2)a−(2a3+16)1 | | 6a3−2a3−16 | | 4a3−16 | |
f'(a)= |
| = |
| = |
| |
| | a2 | | a2 | | a2 | |
f'(a)=0 ⇔ 4a
3−16=0 a≠0
4a
3−16=0
a
3=4
a=
3√4
| | 4 | | 4 | | 2 | | 23√2*3√2 | | 23√4 | |
H= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| =3√4 |
| | 3√16 | | 23√2 | | 3√2 | | 2 | | 2 | |
| | 2*4+16 | | 24 | | 24*3√16 | | 24*23√2 | |
Pc=f(3√4)= |
| = |
| = |
| = |
| =123√2 |
| | 3√4 | | 3√4 | | 4 | | 4 | |
jest dobrze?
23 maj 16:40
ICSP: | | 16 | | 8 | | 8 | |
f(a) = 2a2 + |
| = 2a2 + |
| + |
| ≥ 33√2a2 *64/a2 = 123√2 |
| | a | | a | | a | |
| | 8 | |
równość gdy 2a2 = |
| ⇒ a = 3√4 |
| | a | |
23 maj 16:41
salamandra: Czyli jest ok? Bo nie bardzo rozumiem co sprawdzałeś w pierwszej linijce, szczególnie ten znak
większości
23 maj 16:45
ICSP: Sprawdziłem dokładnie to co ty tylko bez użycia pochodnej.
Wyniki identyczne, więc raczej jest poprawnie.
Mała wskazówka:
z której funkcji wygodniej jest policzyć pochodną.
czy
?
23 maj 16:47
salamandra: Dla mnie z tej pierwszej, bo nigdy nie mogę zapamiętać jak z ułamka policzyć
23 maj 16:50
ICSP: przecież pierwsza też jest ułamkiem
23 maj 16:52