zad
matthew:

Cześć,
mam takie zadanie:
Na podstawie wykresu odpowiedniej funkcji podaj liczbę rozwiązań równania |x
2 − 6x| = m w
zależności od parametru m. Narysuj wykres funkcji g(m) przyporządkowującej liczbom m liczbę
rozwiązań danego równania.
Zarobiłem tak:
|x
2 − 6x| = m x
2 − 6x ≠ 0
x(x−6) ≠ 0
x ≠0 x≠ 6
1 rozw. dla m = {0}
2 rozw. dla m ∊ {−9}∪ (0; +
∞)
4 rozw. dla m ∊ (−9; 0)
0 rozw. dla m ∊ (−
∞; − 9)
{ 1 rozw. dla m = {0}
{ 2 rozw. dla m ∊ {−9}∪ (0; +
∞)
g(m) ={ 4 rozw. dla m ∊ (−9; 0)
{ 0 rozw. dla m ∊ (−
∞; − 9)
27 lut 17:15
matthew:

bardzo prosze o sprawdzenie...
27 lut 17:18
Noah: jesli f(x)=|x
2−6x|
to m jest prosta o rownaniu y=m tak mysle
a wiec troche by inaczej bylo z tego co widze dales x=m ale nie wiem czy dobrze
27 lut 17:18
Godzio: cos namotane zaraz pomoge
27 lut 17:18
Godzio:

rysujemy sobie wykres
f(x) = x
2 − 6x
miejsca zerowe: x(x−6) => x=0 v x=6
p = 3
i odbijamy dolną część względem OX
teraz na bazie czerwonego wykresy
f(x) = |x2−6x| sprawdzamy te rozw.
0 rozw. dla m∊(−
∞,0)
2 rozw. dla m∊(9,
∞) ∪ {0}
3 rozw. dla m = 9
4 rozw. dla m∊(0,9)
i teraz ten wykres f(m) który już chyba zrobisz poprawnie

nie rozumiem jeszcze dlaczego x
2−6x ≠ 0
27 lut 17:28
matthew: no wlasnie jak to jest...
gdy y = |f(x)| − to znaczy, ze odbija symetrycznie ujemna czesc wykresu
a y = f(|x|) − likwiduje lewa czesc, a na to miejsce odpija symetrycznie prawą część
ale w takim razie ta podana funkcja to nie jest y = f(|x|) ?
no bo zawsze wydawało mi sie, ze aby zastosować tą pierwsza własność, funkcja musi wyglądać
tak:
|f(x) = x
2 − 6x| czy moze ja bralem to zbyt doslownie?

tzn, ze finkcja musiala by wyglądać tak: f(x) = |x
2| − 6x aby zastosować tą drugą własność?
dzieki za odpowiedzi
27 lut 17:37
Godzio: zbyt dosłownie

aby było tak jak ty mówisz to by musiało być : f(x) = x
2 − 6|x|
27 lut 17:38
matthew: no wlasnie bezsensu... zaczałem liczyć dziedzine
27 lut 17:38
matthew: aha ok dzieki
27 lut 17:39
matthew: jest takie zdanie:
Dany jest wielomian P(x) = (x−2)(x−m−5)(x−6m−20)
a) podaj pierwiastki tego wielomianu
b) wyznacz paametr m, tak aby wielomian mial dokladnie dwa pierwiastki.
a) P(x) = (x−2)(x−m−5)(x−6m−20) D(x) = x − 2 ⇒ x = 2
P(2) = 6m2 + 36m + 54
Δ = 0
a0 = −3
P(x) = (x−2)(x+3−5)(x+18−20)
P(x) = (x−2)(x−2)(x−2)
x = 2
proesze o sprawdzenie punktu a)
z punktem b) nie wiem co zrobic.... prosze o mała podpowiedz
27 lut 18:25
Godzio: pierwiastki wielomianu:
x = 2
x = m+5
x = 6m − 20
b)
żeby wielomian miał dwa pierwiastki to (x−m−5)(x−6m−20) musi mieć jeden pierwiastek:
W(x) = x2 − 6mx −20x −mx +6m2 +20m −5x +30m + 100
W(x) = x2 −25x − 7mx +6m2 + 50m + 100
W(x) = x2 + x(−25−7m) +6m2 + 50m + 100
zał. Δ = 0
Δ=625 + 350m + 49m2 −24m2 −200m − 400 = 25m2 + 150m − 225 = 0
25m2 + 150m − 225 = 0
m2 + 6m − 9 = 0
(m−3)2 = 0
m = 3
27 lut 18:34
matthew: Godzio pomyliles sie w rachunkach...
Δ = m
2 + 6m
+ 9
i m = −3
ale to tak samo jak mnie wyszlo kiedy obliczalem m.....
i kiedy za m podstawie − 3 wcale nie wychodza dwa pierwiastki tylko jeden, zerknij na gore

Dzieki za odpowiedz
27 lut 18:52
Godzio: mój bład wynika z tego że 625 − 400 = + 225
więc 25m2 + 150m + 225
m2 + 6m + 9 = 0
(m+3)2 = 0
m = −3
x1= 2
x2= −3 + 5 = 2
x3 = 18 − 20 = −2
czyli pierwiastkami są x1 = 2 i x2 = −2
W(x) = (x−2)2 * (x+2)
27 lut 19:01