pomocy
aa: Do sali, w której stało 6 dwuosobowych ławek, weszła grupa osób złozona z 6 dziewczat i 6
chłopców. Wszystkie osoby zajeły, w sposób losowy, ponumerowane miejsca w ławkach. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzen:
A−w kazdej ławce siedziała dziewczyna obok chłopaka,
B−w kazdej ławce siedział chłopak, który po lewej stronie miał dziewczynę
Ω=12!
a) A=26⋅6!⋅6!
P(A)=16/231
b) B=6!⋅6!
P(B)=1/924
blagam czy ktos moze mi to wytluamczyc, nic nie rozumiem, skad co, czemu 12! skoro sa lawki
czemu tak
dziekuje
23 maj 15:25
wredulus_pospolitus:
12! <−−−− bo masz 6 ławek DWUOSOBOWYCH (miejsca są PONUMEROWANE) więc masz 12 RÓŻNYCH MIEJSC.
Siada 12 różnych osób na 12 różnych miejscach ... więc masz |Ω| = 12!
23 maj 15:30
ite:
Pierwsza wchodząca do sali osoba miała do wyboru 12 wolnych miejsc,
druga miała do wyboru 11 wolnych miejsc,
kolejna tylko 10,
....
ostatnia 1 miejsce.
czyli 12*11*10*....*2*1 = 12!
23 maj 15:33
wredulus_pospolitus:
(a)
Krok 1: wchodzą dziewczyny i wybierają miejsca na których chcą usiąść.
Pierwsza wybiera sobie jedną z ławek (6 możliwości) i które z miejsc w ławce chce wybrać (2
możliwości)
Druga wybiera sobie jedną z ławek (5 możliwości −−− bo nie może być ta już wybrana) i które z
miejsc w ławce chce wybrać (2 możliwości)
...
itd.
Więc dziewczyny siadają na:
(6*2)*(5*2)*(4*2)*(3*2)*(2*2)*(1*2) = 6!*2
6 sposobów
Krok 2: wchodzą chłopaki i wybierają miejsca na których chcą usiąść.
Pierwszy wybiera jedną z ławek (6 możliwości) i siada na wolnym miejscu.
Drugi wybiera sobie jedną z ławek (5 możliwości) i siada na wolnym miejscu.
....
itd.
Więc chłopaki siadają na:
6*5*4*3*2*1 = 6! sposobów
Kumamy

Analogicznie (b) ... tylko tutaj dziewczyny MUSZĄ siadać 'na lewym' miejscu w ławce
23 maj 15:34
Aa: dziekuje, kombinatoryka i prawdopodobienstwo to dla mnie czarna magia, ogromnie dziekuje
23 maj 15:51
Aa: a takie
na przystanku czekało 5 osob, podjechal pusty tramwaj, skladajacy sie z 2 wagonow, wszytskie
osoby wsiadly, na ile sposob te osoby mogly wybrac wagon tak aby zaden nie byl pusty
rozumiem tylko ze kazda mogla na 2 wiec 25, ale zeby zaden nie byl pusty
23 maj 15:57
wredulus_pospolitus:
25 −2
25 −−− wszystkie możliwe wybory w tym także następujące dwa:
1) wszyscy wsiedli do pierwszego (więc drugi pusty)
2) wszyscy wsiedli do drugiego (wiec pierwszy pusty)
dlatego musisz ODJĄĆ te dwie możliwości
23 maj 16:04
wredulus_pospolitus:
@Aa ... większość ludzi tak mówi (że to 'czarna magia' ) a to wynika z tego, że to jest
pierwszy dział matematyki, który wymaga od Ciebie 'myślenia'/'kombinowania' a nie tylko
suchego podstawiania do wzorów.
23 maj 16:06
23 maj 16:12
Jerzy:
Wybieramy 2 osoby 5 i umieszczamy w wagonach na 2! sposobów,pozostałe 3 osoby wybierają dowolny
wagon:2*2*2 = 23
23 maj 16:15
Aa: dzieki
ehh nie zniechecaj jeszcze bardziej, bo juz jestem na skraju rzucenia tym
moze w trzeciej klasie liceum ogarne
23 maj 16:18