Geodezja Pochodne cząstkowe
lolek: Działka ma kształt trójkąta prostokątnego. Obliczyć długość przeciwprostokątnej c mając dane
przyprostokątne a i b oraz podać z jakim błędem średnim mc jest ona obliczona.
a=120,00m +/− 0,06m
b=50,00m +/− 0,02m
23 maj 15:23
Qulka:
c
2=a
2+b
2 więc c=130m
| | aΔa+bΔb | | 120•0,06+50•0,02 | |
mc= |
| = |
| =0,06m |
| | c | | 130 | |
23 maj 16:36
lolek: dzięki jesteś kozak
23 maj 17:04
nierozumiem: P=(a+b)*h:2 (pole trapezu) jak osiągnąć z tego ϱP/ϱa=h/2?
23 maj 19:21