Ciągi geometryczne. Dowód
Maturzysta: Wykaż, jeżeli ciąg (an), dla n≥0, jest ciągiem geometrycznym to ciąg (b1, b2, b3,...),
gdzie bn+1=an+2−an, dla n≥0, również jest ciągiem geometrzycznym.
23 maj 15:08
wredulus_pospolitus:
a
n+2 = a
n*q
2
więc
b
n+1 = a
nq
2 − a
n = a
n(q
2−1)
| bn+1 | | an(q2−1) | | an | |
| = |
| = |
| = q |
| bn | | an−1(q2−1) | | an−1 | |
c.n.w.
23 maj 15:21
getin:
a
n = a
1*q
n−1
a
n+2 = a
1*q
n+2−1 = a
1*q
n+1
b
n = a
1*q
n+1 − a
1*q
n−1 = a
1*q
n−1(q
2−1)
b
n+1 = a
1*q
n+1−1(q
2−1) = a
1*q
n(q
2−1)
| bn+1 | | a1*qn(q2−1) | | qn | |
| = |
| = |
| = q = const. |
| bn | | a1*qn−1(q2−1) | | qn−1 | |
| | bn+1 | |
Jeśli iloraz |
| jest stały (niezależny od n) to ciąg bn jest geometryczny |
| | bn | |
Koniec dowodu
23 maj 15:22
fil:
| bn + 2 | | an + 3 − an + 1 | |
| = |
| = |
| bn + 1 | | an + 2 − an | |
| | aqn + 2 − aqn | | qn(q2 − 1) | |
= |
| = |
| = q + 1 |
| | aqn + 1 − aqn − 1 | | qn(q − 1) | |
23 maj 15:25
wredulus_pospolitus:
@fil ... jak już to w liczniku masz aq
n(q − (1/q))
23 maj 15:28
fil: wlasnie patrze skad u mnie to + 1 w finalnym wyniku
23 maj 15:28
Maturzysta: Dziękuję bardzo! Będę pamiętał to na przyszłość.
23 maj 15:29
fil: no, teraz wychodzi q
23 maj 15:29