planimetria
salamandra:

W trapezie równoramienmym ABCD dłuższa podstawa AB ma taką samą długość jak jego przekątna BD,
a długość krótszej podstawy CD jest równa wysokości trapezu. Oblicz w jakim stosunku dzielą
się przekątne tego trapezu
.
AB=x
DM=h
x
2+2xh+h
2+4h
2=4x
2
5h
2=3x
2−2xh
Próbowałem wszelakimi sposobami, ale nie wiem jak uzaleznić "h" od x, żeby coś podziałać
dalej....
23 maj 13:46
ICSP: 5h
2 = 3x
2 − 2xh : // h
2 > 0
23 maj 14:00
fil: Mozna tez tak:
5h
2 + 2xh − 3x
2 = 0
Δ = 4x
2 + 60x
2 = 64x
2
i dalej juz prosto
23 maj 14:05
Minato:
ΔAEC jest prostokątny zatem z tw. Pitagorasa
(2b)
2 = (a+b)
2 + (2b)
2
...
ΔASB ~ ΔDSC (kkk)
23 maj 14:06
salamandra: Nie wiedziałem, że mogę to potraktować jako równanie kwadratowe.... dzieki, zaraz spróbuje
dokończyć
23 maj 14:07
salamandra:
więc stosunek 2:3?
23 maj 14:12
Minato:
4a
2 = a
2+2ab+b
2+4b
2
3a
2 − 2ab − 5b
2 = 0 | :b
2
| | a | | a | | a | |
3( |
| )2 − 2 |
| − 5 = 0 |
| =t |
| | b | | b | | b | |
3t − 2t − 5 = 0
Δ = 4+60 =64
skąd Ci się wzięło 2:3?
23 maj 14:18
salamandra: Skoro "całość" ma "5", i AS=3, a CS=2, no to w stosunku 2:3 / 3:2 się dzielą (zawsze mi się to
myli, sprostuj)
23 maj 14:19
Minato: | | CS | | 3 | |
Twój rysunek, szukasz |
| , a masz wyliczone CS = |
| AS, czyli |
| | AS | | 5 | |
| | CS | | 3 | |
po podzieleniu przez AS masz |
| = |
| |
| | AS | | 5 | |
Ogólnie, jak masz np. podany stosunek a:b jest równy 7:2,
oznacza, że a+b ma długość (7+2)x = 10x (x jest ważny, bo nie jest istotne czy to będę
metry czy centymetry). Teraz a = 7x oraz b = 2x
23 maj 14:25
salamandra: Ja rozumuję to tak: jeżeli dzielimy ciasto na 5 kawałków i dostajemy je w proporcjach 2:3, to
znaczy, że ja dostaję dwa kawałki, a Ty trzy
23 maj 14:25
salamandra: | | 3 | |
Ok, a można powiedzieć, że CS= |
| CAŁEJ przekątnej? |
| | 8 | |
23 maj 14:27
annabb: tak
23 maj 14:29
Minato: tak
23 maj 14:29
salamandra: W takim razie rozumiem, pomyliło mi się− przecież my wyliczyliśmy stosunek odcinka do odcinka,
a nie do całej przekątnej, dzięki
23 maj 14:30