parametr
dzejbi: | | 1 | |
Liczby x1, x2 są pierwiastkami równania: (m+1)x2+(m+1)x+ |
| m2=0 funkcję f(m)= x1*x2. |
| | 2 | |
a) Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji f. b) Dla
jakiej wartości parametru m funkcja f przyjmuje największą wartość?
jak takie coś zrobić?
nie wychodzi mi kompletnie
23 maj 13:22
Jerzy:
I gdzie problem ?
1) Δ > 0
2) f(m) = x1* 2 i wzory Viete’a
23 maj 13:30
dzejbi: | | | |
w sensie f(m)= |
| i pochodna? |
| | m+1 | |
23 maj 13:38
ICSP: piękniusio.
Jeszcze ustal dziedzinę z warunku Δ > 0 i a ≠ 0
23 maj 13:41
Jerzy:
Najpierw pierwszy warunek, bo on wyznacza dziedzinę funkcji f(m),a potem to, co napisałeś.
23 maj 13:41
Jerzy:
Trafna uwaga, m + 1 ≠ 0
23 maj 13:42
dzejbi: faktycznie zapomniałem o tym kluczowym warunku i wziąłem pod uwage tylko m≠−1
23 maj 13:42
dzejbi: hmm zrobiłem ale coś jest nie tak:
1.Δ>0
2.x
1*x
2=f(m)
3.m≠−1
1.Δ>0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Δ=(m+1)2−4(m+1)( |
| m2)=m2+2m+1−4( |
| m3+ |
| m2)=m2+2m+1−2m3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
−2m
2=−2m
3−m
2+2m+1
m=1: −2−1+2+1=0
z schematu hornera rozkładam:
(m−1)(−2m
2−3m−1)=0
m=1 v −2m
2−3m−1=0
Δ
m=(−3)
2−4(−2)(−1)=9−8=1 ==>
√Δ=1
| | 3+1 | | 3−1 | | 1 | |
m1= |
| =−1 m2= |
| =− |
| |
| | −4 | | −4 | | 2 | |
| | 1 | |
odczytałem z wykresu m∊(−∞;−1)u(− |
| ;1) |
| | 2 | |
2.x
1*x
2=f(m)
| | | |
f '(m)=0 ==> |
| =0 || *(m+1)2 |
| | (m+1)2 | |
m=0 v m=−2
3.warunek znajduje się w dziedzinie pierwszego
wykres pochodna itd i powychodziło mi coś takiego
f(m) rosnie dla m∊(−
∞;−2> i m∊<0;1)
| | 1 | |
f(m) maleje dla m∊<−2;−1) i m∊(− |
| ;0> |
| | 2 | |
i wyszło coś takiego co jest głupotą bo jak wartosc maksymalna dla funkcji moze byc wieksza od
minimalnej , zapewne gdzieś popełniłem jakiś błąd ale nie widze go
f
max=f(−2)=−2
f
min=0
proszę o pomoc
23 maj 16:56
ICSP: f' = U{m(m+2)}{2(m+1)2]
Funkcja rośnie gdy
f' > 0 ⇒ m(m+2) > 0 i m ≠ −1 ⇒ m ∊ (− ∞ ; −2) ∪ (0 ; ∞)
Funkcja maleje gdy
f' < 0 ⇒ m ∊ (−2 ; −1) ∪ (−1 ; 0)
Funkcja nie przyjmuje największej wartości.
23 maj 17:11