π | ||
Mam udowodnić, że cos(z) = 0 wtw gdy z = | + 2kπ, gdzie k ∊ Z. | |
2 |
eiz + e−iz | exi − y + e−xi + y | |||
cos(z) = | = | = ... = | ||
2 | 2 |
cos(x)(e−y + ey) | sin(x)(e−y − ey) | |||
= | + i | = 0 a z tego wiem, że | ||
2 | 2 |
cos(x)(e−y + ey) | sin(x)(e−y − ey) | ||
= 0 oraz | = 0 | ||
2 | 2 |
π | ||
z pierwszego musi być cos(x) = 0 czyli x = | + kπ, k∊Z | |
2 |
π | ||
co ostatecznie daje mi z = | + kπ, k∊Z. | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |