Rozkład na ułamki proste
Magda: Jak rozłożyć taki ułamek na sumę ułamków prostych?
Wyciągnęłam x z mianownika, a więc wychodzi:
Ale okazuje się, że tego nawiasu nie da się dalej rozłożyć. Co zrobić takiej sytuacji? Podobnie
w tym przykładzie:
23 maj 12:54
fil: x4 + 3x2 + 2 = (x2 + 1)2 + (x2 + 1) = (x2 + 1)(x2 + 2)
23 maj 13:00
ICSP: Jak się nie da?
x4 + 3x2 + 2 = x4 + x2 + 2x2 + x = x2(x2 + 1) + 2(x2 + 1) = (x2 + 2)(x2 + 1)
Wszystko się da tylko trzeba chcieć.
23 maj 13:01
Magda: Dziękuję
23 maj 13:05