matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Chila:
Ciąg (an) określony jest wzorem an=48−6n (arytmetyczny) dla jakich n zachodzi równość 27an= a1+ a2 + ... + a(n−1)?
21 maj 20:52
Flo:
a
n
=48−6n a
1
=48−6*1=42 a
n−1
=48−6*(n−1)=48−6n+6 a
n−1
=54−6n
42+54−6n
S
n−1
=
*(n−1)=(48−3n)*(n−1)
2
L=27*(48−6n) P=(48−3n)*(n−1) 27*(48−6n)=(48−3n)*(n−1)⇔ 3n
2
−313n−1344=0 n=7 lub n=64 spr. n=7 L=a
7
=27*(48−6*7)=27*6=162 a
6
=48−6*6=12
42+12
P=S
6
=
*6=27*6=162
2
n=64 a
64
=48−6*64=−336 L=27*(−336)=−9072 a
6
3=48−6*63=−330
42−330
S
63
=
*63=−144*63=−9072 zgodność
2
odp. n=7 lub n=64
21 maj 21:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick