Funkcja wymierna
dilloneq: Dana jest funkcja f(x) = . Rozwiąż nierówność f(x −1) −f(x + 1) > 6.
Generalnie zadanie jest łatwe bardzo, ale nie mam pojęcia dlaczego wychodzi mi inaczej niż w
programie do wykresów.
Z tego co widać na wykresie to powinno wyjść x(−1,1) z wykluczeniem 0.
21 maj 18:44
Eta:
Jaka jest funkcja f(x)=...... ?
21 maj 18:45
dilloneq: 4 − 3/x, nie wiem dlaczego nie wysłało się
21 maj 18:46
fil: gdzie problem
21 maj 19:04
dilloneq: wynik wychodzi mi kompletnie inny i nie wiem dlaczego.
Inny niż na wykresie tak jak napisałem czyli (−1,1)
21 maj 19:07
dilloneq: wychodzi mi x∊(−∞,−1)u(0,1) z wyliczeń
21 maj 19:09
fil: | | 3 | | 4x − 7 | |
f(x − 1) = 4 − |
| = |
| |
| | x − 1 | | x − 1 | |
| | 3 | | 4x + 1 | |
f(x + 1) = 4 − |
| = |
| |
| | x + 1 | | x + 1 | |
| (4x − 7)(x + 1) − (4x + 1)(x − 1) − 6(x2 − 1) | |
| > 0 |
| x2 − 1 | |
| 4x2 − 3x − 7 − 4x2 + 3x + 1 − 6x2 + 6 | |
| > 0 |
| x2 − 1 | |
−6x
2 < 0 −−− czyli x
2 − 1 < 0 −−−− x ∊ (−1, 0) u (0, 1)
21 maj 19:12
Eta:
| | 3 | | 3 | |
4− |
| − 4+ |
| >6 /:3 i x≠±1 |
| | x−1 | | x+1 | |
..............
2x
2<0 i x≠±1
x∊(−
∞, −1)U(−1,0)
=================
21 maj 19:14
dilloneq: dzięki wielkie, tak mi wychodziło właśnie, tylko gdy wklepałem tą funkcje w program to
kompletnie inaczej. Myślałem, że źle robie
21 maj 19:16
Eta:
O którym rozwiązaniu piszesz ? moim czy fill
21 maj 19:18
fil: @Eta a jak ci to wyszlo, skoro w liczniku masz wyrazenie −2x2?
21 maj 19:22
Eta:
Zmieniłam zwrot nierówności
21 maj 19:25
Eta:
Ale widzę chochlika ( sorry)
2x2(x−1)(x+1)<0
x∊( −∞, −1) U(0,1)
================
21 maj 19:31
fil: hmm, zero jest pierwiastkiem dwukrotnym
21 maj 19:39
Eta:

Tak, masz rację !

x∊(−1,1) \ {0}
21 maj 20:37