Funkcja wymierna
dilloneq: Funkcja f (m) jest określona dla tych liczb m, dla których równanie (m−1)2 +2mx +m +2 =0 z
niewiadomą x ma dwa różne pierwiastki.
Funkcja ta przyporządkowuje wartości parametru m iloczyn tych pierwiastków. Naszkicuj wykres
funkcji f (m).
Pali mi się głowa od tego. Policzyłem, że równanie ma 2 rozwiązania dla m<2 z wykluczeniem 1.
Nie wiem co dalej
21 maj 18:40
Eta:
Zjadłeś x2 ?
21 maj 18:41
dilloneq: taak, już poprawiam
21 maj 18:44
dilloneq: (m−1)x2 +2mx +m +2 =0
21 maj 18:44
fil: x
1 * x
2 −− co to
21 maj 19:02
dilloneq: m=c/a
no tak
21 maj 19:03
dilloneq: tylko co teraz
21 maj 19:06
dilloneq: to jest f(m) = m+2/m−1 ? i koniec
21 maj 19:08
Eta:

1/ m≠1 i Δ>0 ⇒ ...... m∊(−
∞,1) U(1,2)
21 maj 19:10
dilloneq: Dziękuje bardzo, rozumiem już
21 maj 19:12
Eta:
21 maj 19:16