funkcja logarytmiczna
jest ktoś kto pomoże??: hej powie mi ktoś jak zacząć to zadanie
| | 1 | |
[log podstawy |
| [x] ] − 4 = m |
| | 3 | |
te klamerki to wartość bezwzględna
27 lut 16:42
Godzio: narysuj ten wykres :
y = log1/3x − symetria częściowa względem OY −> symetria częściowa względem OX
i przesunięcie o wektor v = [0,−4]
późnie w zależności od prostej m padasz liczbe rozwiązań rozumiesz ?
27 lut 16:46
jest ktoś kto pomoże??: najpierw mam narysować normalny wykres log
1/3 x a później to co było po prawej stronie pójdzie
na lewa i następnie odbije to góry to co było na dole,tak

a na końcu ten wektor
27 lut 16:53
Godzio:

Coś takiego i na bazie zielonego odczytaj rozw:
np
1
o 0 rozwiązań dla m ∊ (−
∞,−4)
27 lut 16:55
Godzio: tak jak mówiłeś
27 lut 16:55
jest ktoś kto pomoże??: nie rozumiem tylko zapisu 10
27 lut 16:57
Godzio:
pierwszy przypadek − 1
o
27 lut 16:58
jest ktoś kto pomoże??: yhym

dzięki i jeszcze ma takie:
−[log
4 [x] ] + 2 = m
jest podobne tylko nie wiem kiedy zastosować ten minus,na samym końcu czy zanim wykorzystam
wektor
27 lut 17:02
Godzio: najpierw względem OX później wektor
27 lut 17:06
Noah: jak piszecie wartosc bezwzgledna dwajacie nie wiem i duze albo jak macie po "]" dajcie shift i
\ i jest = | bo jak dajcie mi [] to ja mysle ze to jest cecha xD
27 lut 17:08
jest ktoś kto pomoże??: czyli rysuję ta podstawową funkcję,później z prawej na lewą później to co było na dole idzie na
górę,później ten minus i na końcu wektor,tak


tylko co oznacza minus
27 lut 17:11
Godzio: tak, minus cały wykres odbija sie wzgledem OX
27 lut 17:13
jest ktoś kto pomoże??: dzięki za pomoc
27 lut 17:17
jest ktoś kto pomoże??: jesteś jeszcze
27 lut 17:24
jest ktoś kto pomoże??: polecenie było podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
i w odpowiedzi jest:
0 dla m < −4
2 dla = −4
4 dla m > −4
i m to są argumenty
27 lut 17:30
Godzio: tak
27 lut 17:30
jest ktoś kto pomoże??: nie rozumiem tego:(
27 lut 17:30
Godzio: można tak powiedzieć
f(m) = m to proste, zobacz tutaj :
40188 podobne zadanie rozwiązałem i masz na dole jak się
odczytuje
27 lut 17:34
jest ktoś kto pomoże??: kurcze nie da się na to wejść
27 lut 17:35
27 lut 17:37
jest ktoś kto pomoże??: mi chodzi że nie rozumiem na przykład dlaczego są 2 rozwiązania dla m = −4 ja widzę jedno
27 lut 17:40
Godzio: szczerze powiedziawszy to nie wiem dlaczego tak jest. hmmmm
27 lut 17:51
jest ktoś kto pomoże??: bo m to inaczej x,i na wykresie to nie wychodzi
27 lut 17:52
Godzio: no tak pomyliłem się chodzi o to że przekształcenie względem OY nie wymazuje prawej strony
wykresu, poradzisz sobie czy narysować
27 lut 17:54
jest ktoś kto pomoże??: narysuj
27 lut 17:56
Godzio:

i teraz zielony to ten ostateczny
27 lut 18:03
jest ktoś kto pomoże??: masakra,na lekcji było podobne zadanie tylko bez wektora i mieliśmy tylko jedna stronę,chyba to
zostawię
27 lut 18:05
Godzio:
wystarczy wiedziec jak a dalej to juz latwo
27 lut 18:08
jest ktoś kto pomoże??: a dlaczego wykres jest po obu stronach
27 lut 18:13
Godzio: prawą stronę odbijasz ale nie wymazujesz, później dolną część odbijasz do góry i o wektor
symetria czesciowa polega na tym że lewą stronę wykresu się wymazuje i odbija prawą, wraz z jej
zachowaniem
27 lut 18:14
jest ktoś kto pomoże??: niemożliwe

mam w zeszycie zapisane:
[f(x)]−wszystko co na dole przesuwamy do góry
f([x])−wszytsko co jest z prawej strony idzie na lewą
i ten pierwszy wykres co narysowałeś jest dobrze
27 lut 18:20
Godzio:

np
f(x) = |x|
i jakie bedzie prawidlowe pierwsze czy 2 ?
27 lut 18:23
Godzio:

może inny bo ten łapie się pod |f(x)|
f(x) =
√x
który będzie prawidłowy 1 czy 2

?
27 lut 18:27
jest ktoś kto pomoże??: no to jeżeli przyjmiemy Twoją wersję to jest jeszcze jedna rzecz,przecież dla − 4 dalej będzie
jedno rozwiązanie, −4 szukam na osi x i jest jedno rozwiązanie...
27 lut 18:30
Godzio:
f(x) = √x
g(x) = √|x| po podstawieniu 4 i −4 dostajemy rozwiązanie: 2
27 lut 18:37
jest ktoś kto pomoże??: Godzio dzięki za pomoc

nie czaje tego,albo ty źle tłumaczysz

albo ja jestem tępa

Jeszcze
raz dzięki
27 lut 19:04
Godzio: nie mam pojęcia jak to lepiej wytłumaczyć, te przekształcenia trzeba sobie wbić do głowy
27 lut 19:07
jest ktoś kto pomoże??: wiesz co

znalazłam w książce podobne zadanie

masz rację

powiedz mi tylko jak mam podane m
= −4 to gdzie mam patrzyć na y

teraz coś mi się rozjaśnia...patrze dla jakiś wartości m = −4 itd

tak
27 lut 19:12
jest ktoś kto pomoże??: nie wiem

cholera chyba wszystko pomieszałam
27 lut 19:14
Godzio: tak
27 lut 19:16
Godzio:

f(m) = m
m = −4 będą 2 rozwiązania bo prosta m przecina wykres funkcji w 2 miejscach
27 lut 19:19
jest ktoś kto pomoże??: a powiedz mi od czego te zależy,że jak miałam:
g(x) = [log
2x] to wykres zajmował mi tylko jedną stronę

dlatego że w tym zadaniu była teraz dwa razy wartość bezwzględna
27 lut 19:21
jest ktoś kto pomoże??: zakapowałam
27 lut 19:22
Godzio: bo było
f(x) = | log1/3 | x | |
27 lut 19:27
jest ktoś kto pomoże??: yhym

danke
27 lut 19:30
jest ktoś kto pomoże??: a narysujesz mi jeszcze ten drugi przypadek

ostatnia prośba
27 lut 19:33
Godzio:
gleich werde ich zeichnen
27 lut 19:35
Godzio: −|log4 |x| | + 2 = m chodzi o ten ?
27 lut 19:37
jest ktoś kto pomoże??: tak
27 lut 19:37
Godzio:

niebieskie jest koncowe jak nie wiesz ktore są pokolei to pisz
27 lut 19:45
jest ktoś kto pomoże??:

wiem wszystko

powiedz mi tylko czy dobrze obliczyłam
27 lut 20:03
Godzio:
dobrze jeśli liczysz tylko log4x
27 lut 20:10
jest ktoś kto pomoże??: nio tak, bo to jest ta moja podstawowa funkcja
27 lut 20:13