równanie wykładnicze
salamandra: Wskaż liczbę, która spełnia równanie 4x=9
Jak się takie równania robi? Przyznam, że nie mam opanowanego tego materiału
20 maj 01:28
weronisia00: Możesz to zrobić wykorzystując logarytmy, czyli log[4](9) =x i z tego możesz zrobić 2log[4](3)
(niestety nie wiem jak się wpisuję tutaj logarytmy, ale pierwsza z liczb jest podstawą a druga
liczba logarytmowana)
20 maj 03:26
Szkolniak: Tak jak weronisia00 mówi: logarytmujesz obie strony logarytmem o podstawie 4.
Wtedy równanie przyjmuje postać:
log44x=log49 ⇒x=log49
20 maj 03:55
salamandra: Nie bardzo rozumiem dlaczego x równa się właśnie tyle.
20 maj 10:27
Jerzy:
To wynika z definicji logarytmu: logab = c ⇔ ac = b
20 maj 10:31
salamandra: Czyli najpierw traktuje log44 jako „1” a później definicja tak?
20 maj 10:42
salamandra: Wiem ze jakbym miał 4log43 to = 3, ale jak mam logarytm do potęgi to już się gubię
20 maj 10:43
salamandra: 4log43
20 maj 10:43
fil:
logabc = clogab
20 maj 10:45
salamandra: to znam, no ale jakie to ma tu zastosowanie?
20 maj 10:51
fil: log44x = xlog44
20 maj 10:51
salamandra: i jak dalej? sory, ale naprawdę nie rozumiem
20 maj 10:53
fil:
4x = 9 | log4
log44x = log49
xlog44 = log49
x = log49 −−−−> bo log44 = 1;
20 maj 10:55
salamandra: teraz jasne, ale domyślam się, że Jerzy miał coś innego na myśli − istnieje inny sposób?
20 maj 10:58
Jerzy:
Wyjaśniłem ci dlaczego : 4x = 9 ⇔ x = log49
20 maj 11:01
salamandra: Nie ma takiej odpowiedzi :
a) log43
b) log29
c) log23
d)log94
20 maj 11:13
Jerzy:
| | 1 | |
log49 = log432 = 2 log43 = 2* |
| log23 ( odp c) |
| | 2 | |
20 maj 11:15
salamandra: | | 1 | |
Dzięki, wyjaśniłbyś jeszcze skąd |
| się wzięła? nie mogę doszukać się wzoru na to |
| | 2 | |
20 maj 12:12
Eta:
log
49=log
22(3
2)= log
23
20 maj 12:14
Eta:
log2536= ...
20 maj 12:15
Jerzy:
| | m | |
Warto ten wzór zapamiętać: loganbm = |
| logab |
| | n | |
| | logab | | logab | | m | |
Wyprowadzenie: loganbm = m* |
| = m* |
| = |
| logab |
| | logan | | nlogaa | | n | |
20 maj 12:16
Eta:
20 maj 12:18
Jerzy:
We wyprowadzeniu po pierwszym znaku równości w mianowniku miało być: logaan
20 maj 12:18
salamandra: dziękuję
20 maj 13:34