matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z ciągami
vick:
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego, jeżeli 𝑎
3
=3 i 𝑎
1
∙𝑎
2
∙𝑎
3
∙𝑎
4
=108
19 maj 22:59
ABC:
a
1
q
2
=3
3
a
1
=
q
2
a
1
a
2
a
4
=36 a
1
3
q
4
=36
27
q
4
=36
q
6
27
=36
q
2
3
q
2
=
4
√
3
−
√
3
q=
lub q=
2
2
a
1
=4
19 maj 23:12
Eta:
a
3
a
3
*
*a
3
*a
3
*q=108
q
2
q
3
√
3
a
3
4
=108q
2
⇒ q
2
=
⇒ q=±
4
2
a
3
to a
1
=
= ....=4
q
2
19 maj 23:17
vick:
To ile wynoszą a
2
i a
4
? Dlaczego a
1
wynosi 4?
19 maj 23:18
vick:
Przepraszam, nie rozumiem tego zupełnie
19 maj 23:19
ABC:
nie było polecenia znajdować a
2
i a
4
! Nadgorliwość gorsza od faszyzmu
19 maj 23:20
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick