Uproszczenie ułamka, a ocenianie na maturze
Shizzer: | | 14453 | |
Wyszedł mi taki ułamek przy obliczeniu prawdopodobieństwa: |
| . Z odpowiedzi |
| | 19206 | |
wynika, że NWD tych liczb to 194, ale najprawdopodobniej na maturze już bym zostawił odpowiedź
w takim ułamku. Byłyby za to odjęte jakieś punkty jeśli nie byłoby zaznaczone w treści, żeby
wynik zapisać w postaci uproszczonej?
19 maj 21:59
salamandra: Z tego co wiem, to w prawdopodobieństwie trzeba w najprostszej postaci przedstawić
19 maj 22:10
an: to nie 194 tylko 97, i czy nie było tego widać w obliczeniach poprzedzających
19 maj 22:12
Mila:
Nie obliczaj tych iloczynów w pośrednich obliczeniach, które będą licznikami i mianownikami
ułamków,
bo wtedy widzisz przez co można uprościć.
19 maj 22:19
Shizzer: | | 50*49(48(47+50+50)+50*49) | | 48(47+50+50)+50*49 | |
P(A') = |
| = |
| = |
| | 100*99*98*97 | | 2*99*2*97 | |
| | 9506 | | 4753 | |
= |
| = |
| |
| | 38412 | | 19206 | |
| | 14453 | |
P(A) = 1 − P(A') = |
| |
| | 19206 | |
Dokładnie takie były obliczenia. Niestety nie dojrzałem wspólnego dzielnika w nich
19 maj 22:21
Mila:
Z tego co widzę, to uproszenia zrobiłeś.
Czasem tak bywa, będziesz miał czas na maturze , to znajdziesz wspólny dzielnik.
19 maj 22:45
an: | 147*48+50*49 | | 97*24+24*50+25*49 | |
| = |
| = |
| 4*99*97 | | 2*97*99 | |
| 97*24+24*99+49 | | 97*24+24*97+48+49 | |
| = |
| = |
| 2*97*99) | | 2*97*99) | |
| 97*(24+24+1) | | 49 | |
| = |
| |
| 2*97*99 | | 198 | |
można, ale ja widziałem, chociaż szukać można by tylko 11 lub 97, kalkulatory na maturze są
więc

czasu za wiele się nie straci
20 maj 00:03