prostokat
fil:

Ile prostokatow znajduje sie narysunku? Jest to plansza 8x8, jest jakis wzor za pomoca to
szybko policze?
19 maj 21:51
Minato:

Rozważmy prostszy problem − planszę 5 x 5
− kwadratów 1x1 jest 5*5 = 25
− kwadratów 2x2 jest 4*4 = 16
− kwadratów 3x3 jest 3*3 = 9
− kwadratów 4x4 jest 2*2 = 4
− kwadratów 5x5 jest 1*1 = 1
Tyle z kwadratów
− prostokąty 1x2 lub 2 x 1 jest 2*4*5 = 40
− prostokąty 1x3 lub 3x1 jest 2*3*5 = 30
− prostokąty 1x4 lub 4x1 jest 2*2*5 = 20
− prostokąty 1x5 lub 5x1 jest 2*1*5 = 10
− prostokąty 2x3 lub 3x2 jest 2*4*3 = 24
− prostokąty 2x4 lub 4x2 jest 2*4*2= 16
− prostokąty 2x5 lub 5x2 jest 2*4*1 = 8
− prostokąty 3x4 lub 4x3 jest 2*3*2 = 12
− prostokąty 3x5 lub 5x3 jest 2*3*1 = 6
− prostokąty 4x5 lub 5x4 jest 2*2*1 = 4
Zobacz na liczby, czy jest jakaś prawidłowość?
19 maj 22:26
19 maj 22:34
fil: O, nie wiedzialem nawet ze blackredpen to robil, bardzo polecam kanal
19 maj 22:53
Mariusz:
fil to nie jest kanał dla tych którym wyrzucili analizę matematyczną
z szkoły średniej a chcą się nauczyć jej podstaw
Mnie bardziej podobały się wykłady z MITu
A z polskojęzycznych kurs Janusza Górniaka
choć jeśli chodzi o kurs Janusza Górniaka to pewne rzeczy mógłby w nim uzupełnić
20 maj 09:57
20 maj 10:03