W trójkącie równoramiennym o podstawie dłuższej od ramienia, dwusieczna kąta przy podstawie
dzieli pole trójkąta w stosunku 2:3. Ile wynosi sinus tego kąta?
Próbowałem sam, i wyznaczyłem kilka wlasnosci, lecz nie zbliża mnie to do wyniku. Ma ktoś jakiś
pomysł?
|AD|=d, c>b
| PΔADC | 2 | |||
1) | = | ⇔ | ||
| PΔABD | 3 |
| 0.5b*d sinα | 2 | b | 2 | ||||
= | ⇔ | = | |||||
| 0.5c*d*sinα | 3 | c | 3 |
| 3 | ||
c= | b | |
| 2 |
| 3 | 3 | |||
b2=b2+( | b)2−2*b* | b *cos(2α) | ||
| 2 | 2 |
| 9 | ||
3b2cos2a= | b2 | |
| 4 |
| 9 | ||
3os(2a)= | ||
| 4 |
| 9 | ||
cos(2a)= | ||
| 12 |
| 3 | ||
cos(2a)= | ||
| 4 |
| 3 | ||
( | )2+sin2(2a)=1 | |
| 4 |
| √7 | ||
sin(2a)= | ||
| 4 |
jesteś super