doradźcie
zofia: wykaż, że nie istnieje para liczb spełniająca układ równan:
ab+b=−1
a2+b2 + 2a = −1
2 równanie jest równoważne (a+1)2+b2 = 0, co zajdzie wtedy i tylko wtedy gdy a=−1 , b=0, ale
ta para nie spełnia pierwszego równania, więc dany układ nie ma rozwiązań rzeczywistych cnd.
taka argumentacja wystarczy na max punktów?
19 maj 19:33
Leszek: Czy drugie rownanie to : a2 + b2 +2a= −1 ? ? ?
19 maj 19:37
ABC:
bym ci zaliczył
19 maj 19:49
zofia: tak Leszku, dokładnie, przepraszam za taki zapis
19 maj 20:34