udowodnij
zofia:

wa okregi o roznych promieniach sa styczne wewnetrznie w punkcie A. Odcinek AB jest srednica
wiekszego okregu, a cieciwa BK tego okregu jest styczna do mniejszego okregu w punkcie P.
Uzasadnij, ze odcinek AP zawiera sie w dwusiecznej kata KAB
odrazu mam problem jak udoswodnic ze srodki sa wspolliniowe czy one wgl sa
z gory dziekuje za pomoc
19 maj 18:54
an:

Teraz widzisz o co chodzi
19 maj 19:18
zofia: A skad wiemy ze te srodki okreow sa wspolliniowe, nwm moze to oczywiste, ale nie moge ogarnac
skad mam miec pewnosc ze tak jest
dziekuje za pomoc
19 maj 19:22
zofia: z tego rysunku to tak wiem ze AOP I OPA sa alfa rowne sobie bo to trojkat rownoramienny a skad
mamy ta trzecia alfe
19 maj 19:24
an: dwusieczna KAB co powstaje
19 maj 19:54
zofia: no ale dwusieczna to mam dopiero wykazac
nie ogarniam
19 maj 20:33
an: Jeżeli poprowadzimy dwusieczną to co powstanie, mamy wykazać że dwusieczna przechodzi
przez A i P, z A wychodzi i co dalej
19 maj 20:50
zofia: znaczy ja ogolnie rozumiem to tak ze mam wykazac ze ap zawiera sie w dwusiecznej co dla mnie
znaczy ze mam wykazac ze ap jest dwusieczna, nie bardzo rozumiem co piszesz
19 maj 20:59
zofia: w odpowiedziach to mam wgl uzasadnij ze BAK i BoP sa rowne
o− srodek malego okregu
wiesz moze jak to zrobic
19 maj 21:00
an: Na początek zostawmy punkt P, prowadzimy dwusieczną, która podzieli ten kąt na dwa kąty α
Kąt AKB jest prosty, gdyż jest oparty na średnicy może coś dopiszesz dalej
19 maj 21:08
zofia: widze tylko wtedy ze APK to 90− alfa wiec BPo jest prosty
19 maj 21:12
zofia: opornie mi to idzie ale dziekuje ci za pomoc
19 maj 21:12
zofia: a jeszcze nie daje mi spokoju czy te srodki sa w jednej linnii czy napewno tak jest skad to
wiem
19 maj 21:13
an: Z lewej masz tematy geometria na płaszczyźnie następnie wzajemne położenia okręgów
19 maj 21:17
zofia: znczy no ja wiem ze jak sa styczne wewnetrznie to nnapewno ktores tam z promieni sie pokrywaja,
ale nie wiem uwzielam sie i nie moge ogarnac, czy w tej sytuacji nie mam konkretnych okregow a
nie jakis tam, nie wiem pewnie jestem debilem ze tak to mecze i nie rozumiem
a chyba jestemw stanie narysowac okregi styczne wewnetrznie ktorym prominie sie nie nakladaja
19 maj 21:22
zofia: dobra, dziekuje za pomoc, poddaje sie, moze ze swiezym umyslem rozgryze
19 maj 21:23
mam pytanie: nie martw się Zofia nie jesteś głupia jak bym rozumiała, co pisze an to bym Ci wytłumaczyła
19 maj 21:23
zofia: ja doceniam an za checi,i ogromnie dziekuje, a moze ktos sie jeszcze znajdzie z innymi
wskazowkami
19 maj 21:28
an: To jest cytat z programu nauczania MEN czy to rozumiesz.
Wiemy już, że gdy prosta jest styczna do okręgu, to odległość środka okręgu od tej
prostej jest równa promieniowi. Odcinek wyznaczający odległość punktu od prostej
jest do tej prostej prostopadły. Oznacza to, że promień poprowadzony do punktu
styczności jest prostopadły do stycznej.
19 maj 21:40
a7:

skoro CP jest prostopadłe do BK oraz AK jest prostopadłe do BK to AK i CP jest równoległe do
siebie
kąt KAP będzie naprzemianległy względem kąta APC czyli
α=
α (kąt CAP=kątowi CPA gdyż
mamy trójkąt równoramienny o promieniu mniejszego okręgu)
19 maj 21:42
an: Tylko, że to Zofia ma dojść do tego, a Ją w szkole tak nauczyli że uważa cytuję:
"a chyba jestemw stanie narysowac okregi styczne wewnetrznie ktorym prominie sie
nie nakladaja"
No i co z tym zrobić
19 maj 21:54
Mila:

Zofio weź cyrkiel i linijkę z podziałką.
1) Narysuj odcinek o długości 8cm, znajdź środek S
2) Narysuj okrąg o środku S i promieniu R=4cm
3)Odłóż odcinek |AO|=1 i narysuj okrąg o środku O i promieniu r=1
te okręgi są styczne wewnętrznie .
4) Punkt styczności A , środek okręgu O , środek S są współliniowe.
Punkt styczności C , środek okręgu P , środek S są współliniowe.
5) Okrą
19 maj 23:18
Eta:
19 maj 23:47
ABC:
tak nagle się urwało, mam nadzieję że tam na końcu to nie było
"Okrążyli mnie, ale żywcem mnie nie wezmą"
20 maj 00:03
zofia:

dobrze, dziekuje za pomoc, ja nawet zle zadawałam pytanie, nie tyle chodzilo mi czy sa ogolnie
wspolliniowe, tylko czy sa wtej sytuacji bo jakby bylo np tak jak na moim rysunku powyzej, ale
teraz na swiezo o tym mysle ze przeciez sa w punkcie A styczne i to jest ta gwaracja ze te
srodki sa wspolliniiowe, takie cos, a glowa zmeczona i sb wymyslilam ze nie sa i juz
20 maj 07:26
zofia: a7 super, dziekuje za proste klarowne rozwiazanie, dzieki Wam
20 maj 07:29
Mila:
Eto, komputer wysiadł i nic nie mogłam więcej napisać
21 maj 20:45