matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka podwójna
Izabelka:
Oblicz całkę podwójną z funkcji: f(x,y)=1 po obszarze D ograniczonym krzywymi y=e
x
, y=lnx, x+y=1 i x=2.
19 maj 18:52
piotr:
∫
0
1
(e
x
−1+x) dx + ∫
1
2
(e
x
−lnx) dx = −1/2 + e + (e − 1) e − ln(4)
20 maj 08:23