matematykaszkolna.pl
Matura z fizyki Patryk527: Czy realne jest zdanie fizyki na maturze jakbym zaczął się uczyć w ostatnie wakacje przed maturą? Jest w klasie mat−biol−chem. Matematyka idzie mi łatwo, z chemię nie mam problemów, znam podstawy elektroniki, ogólnie interesuję się treściami popularnonaukowymi. Zaraz czerwiec a ja wymarzyłem sobie zdawać fizykę na maturze (2021). Jest szansa żebym nauczył się jej od zera i podszedł do matury z sukcesem? Jakieś opinie, doświadczenia?
19 maj 18:03
fil: I chcesz zdawac rozszerzenia: matematyka, biologia, chemia, fizyka
19 maj 18:06
ICSP: Bez problemu. Ja do matury z matematyki (rozszerzonej) sam przygotowałem się w 3 miesiące. Materiał jest tak okrojony, ze praktycznie nic tam nie ma
19 maj 18:06
Patryk: Żartowniś ICSP emotka
19 maj 18:08
Patryk527: Biologia mi nie jakoś leży. Jakbym przekonał się do nauki fizyki, biola by odpadła.
19 maj 18:09
fil: Wszystko jest mozliwe. Znam goscia co na rozszerzenie z informatyki przyszedl 3 miesiace przed matura, zrobil powyzej 90% na maturze
19 maj 18:09
fil: Sam bylem na rozszerzeniu fizyki przez rok, ale w maturalnej ucieklem z tego przedmiotu
19 maj 18:10
Patryk527: Jak ktoś jest uzdolniony to wiadomo. A obiektywnie patrząc jest to możliwe?
19 maj 18:12
Patryk: Matura z informatyki jest trochę prostsza niż z matematyki, informatyka to głównie algorytmy, zadania powtarzające się schematycznie i kwerendy Access
19 maj 18:13
fil: A miales stycznosc z fizyka rozszerzona wczesniej?
19 maj 18:15
Patryk527: Właśnie o to chodzi, że nie miałem. Jedynie na wykładach for fun. To byłoby totalnie od zera.
19 maj 18:16
: jak sam nie spr to się nie dowiesz
19 maj 18:16
Patryk: Jak nie miałeś to najlepiej zapisać się na jakiś kurs...
19 maj 18:17
Patryk527: A polecasz jakiś? Może jakieś dobre podręczniki?
19 maj 18:22
Patryk: Szkoła maturzystów Łukasza Jarosińskiego, na facebooku znajdź go, on może być dobry...
19 maj 18:31
Patryk527: Ok, dzięki. Zobaczę co i jak
19 maj 18:38
fil: Na youtubie polecam obejrzec fizyke na kanale "Zaliczone na 5!"
19 maj 19:16
Leszek: Aby nauczyc sie fizyki , trzeba ja zrozumiec, trzeba umiec myslec przyczynowo− skutkowo nie wystarczy znac wzory . Na maturze mniej wiecej 50 % punktow jest z teorii, pytania sa dosc wieloznaczne ,nietypowe , zadania zlozone dotycza kilku dzialow w jednym zadaniu . Jest to najtrudniejszy przedmiot na maturze z tych : biologia , matematyka , chemia , fizyka swiadczy o tym wynik . Ale zycze powodzenia w nauce fizyki , przy duzej wytrwalosci powinno sie udac .
19 maj 19:29
annabb: kiepski wynik z fizyki to raczej wymóg jej zdawania na medycynę i dlatego wszystkie panienki z biolchemu na siłę ją piszą emotka zadania są typowe i do nauczenia... kilka czasem wymaga polotu, ale nie na każdy kierunek potrzeba max punktów więc próbować warto
19 maj 22:58