Zadania z szeregów
Janek : Wyznacz sumy:
a) nieskończonej liczby odcinków, z których każdy następny jest czterokrotnie krótszy od
poprzedniego, a pierwszy ma długość 12cm
b) obwodów nieskończonej liczby kwadratów, z których pierwszy ma pole 144cm2, a długość boku
każdego kolejnego jest o 40% mniejsza od długości boku poprzedniego
c) obwodów okręgów, z których pierwszy ma promień o długości 12cm, a promień każdego następnego
okręgu stanowi 2/7 promienia poprzedniego
d) długości krawędzi sześcianów z których pierwszy ma krawędź o długości 12cm, a każdy następny
ma krawędź o 10% krótszą od poprzedniego
Proszę o pomoc
19 maj 17:25
ICSP: a
1 = 12
Dokładnie w analogiczny sposób robisz pozostałe.
19 maj 17:26
PW: a) zła treść zadania, powinno być
długości nieskończonej liczby odcinków ...
19 maj 17:29
MistrzuniOOO: Czyli jak mam kwadrat to muszę obliczyć bok kwadratu i to jest moje a1?
19 maj 17:32
Janek: ?
19 maj 18:36
Janek: Czy obwód pierwszego kwadratu to a1 w q obliczamy z obwodu?
19 maj 18:42
ICSP: sam sobie wprowacasz oznaczenie na a1
może to być bok albo obwód
w przypadku boku pamiętaj aby końcowy wynik pomnożyć przez 4.
19 maj 19:03
Janek: W podpunkcie C mogę przyjąć a1=12 a na końcu wynik pomnożyć razy 2π? A w podpunkcie d) a1=12 a
na końcu pomnożyc razy ilość krawędzi?
19 maj 19:51
Janek: ?
19 maj 20:05
Janek: Proszę o odpowiedź bo nie jestem pewien
19 maj 20:35
ICSP: możesz
19 maj 21:00