Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x i y takich, że x^2+y^2=2
Mati: Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x i y takich, że x2+y2=2, prawdziwa
jest nierówność x+y≤2.
Jak dalej pociągnąć to rozwiązanie żeby dostać max pkt?
x+y ≤ 2 /2
(x+y)2 ≤ 4
x2+2xy+y2 ≤ 4 −> x2+2xy+y2 ≤ 2x2+2y2
−x2−y2+2xy ≤ 0 /*(−1)
(x−y)2 ≥ 0
czy to wystarczy? ma ktoś może lepszą/krótszą metodę?
19 maj 15:01
ABC:
nie wystarczy bo z tego że x+y≤2 nie wynika że (x+y)
2≤4 sorry Winnetou
19 maj 15:03
19 maj 15:04
ABC:
natomiast można wnioskować tak :
skoro x2+y2=2 to 2x2+2y2=4
(x+y)2=x2+2xy+y2≤2x2+2y2=4
a zatem |x+y|≤2 a ponieważ zawsze a≤|a| to wystarczy
19 maj 15:09
fil:
x + y <= 2 | ()
2
x
2 + 2xy + y
2 <= 2 * 2
x
2 + 3xy + y
2 <= 2(x
2 + y
2)
−(x
2 − 2xy + y
2) <= 0
−(x − y)
2 <= 0
komentarz i koniec zadania
19 maj 15:11
lolek231: 15:04 skąd się to wzięło? Pierwsze słyszę skróty "Kw" i "Am"
19 maj 15:12
Mati: Dzieki.
19 maj 15:13
Minato:
Nierówność między średnią kwadratowa a arytmetyczną jest prawdziwa dla każdej liczby
rzeczywistej
19 maj 15:13
ABC:
fachowcy się znaleźli ... A jak x+y=−3 to x+y≤2 a (x+y)2=9 >4 masz źle podpowiadać to
lepiej nic nie pisz
19 maj 15:15
fil: No spoko, jak suma dwoch liczb dodatnich wedlug ciebie daje liczbe ujemna, to mozna i tak....
19 maj 15:23
ABC:
a jak dostanie bez założenia o dodatniości tych liczb ? to już ta metoda jest do dupy, a
udowodnić wciąż się da
19 maj 15:26
fil: A dostalem
19 maj 15:26
PW: A to zasanie ma ładną interpretację geometryczną. Jest okrąg o promieniu √2 i półpłaszczyzna
y ≤ − x +2.
Pokazać, że okrąg jest zawarty w półpłaszczyźnie.
19 maj 15:28