Dla jakiej wartości parametru m iloczyn wielomianów f(x) i g(x) jest równy h(x)
Samwoja: Dzień Dobry, proszę o przypomnienie jak sie to robiło?
Dla jakiej wartości parametru m iloczyn wielomianów f(x)=mx−1 i g(x)=x2+m jest równy
wielomianowi h(x)=2x3−x2+4x−27
Pamiętam, ze musze je wymnożyć:
f(x)*g(x) = (mx−1)*(x2+m)=mx3+m2x−x2−m
i nie wiem co dalej?
19 maj 14:59
PW: Wielomiany równe muszą mieć równe współczynniki przy odpowiednich potęgach 'x".
19 maj 15:00
ABC:
musiałbyś mieć
m=2 ale jednocześnie m=27 , to nie pyknie
19 maj 15:01
Samwoja: I bardzo dziękuję za podpowiedzi

kazuje się, że tutaj powinno być 2 a nie 27!
Dla jakiej wartości parametru m iloczyn wielomianów f(x)=mx−1 i g(x)=x
2+m jest równy
wielomianowi h(x)=2x
3−x
2+4x−2
No ale mimo to, nie rozumiem jak to zrobić.
19 maj 15:04
Samwoja: Czy dobrze kombinuję, że po wymnożeniu mam
f(x)=mx−1 i g(x)=x2+m
f(x) *g(x)= h(x)
mx3+m2x−x2−m = 2*x3−x2+4*x−2
czyli
mx3 − > 2*x3
m2x −> 4*x
−x2 −> −x2
−m = −2
m=2 ?
19 maj 15:11
ABC: teraz może pyknie

piszesz układ równań
x
3:m=2
x
2:−1=−1
x:4=m
2
x
0: −m=−2
jego jedynym rozwiązaniem jest m=2
19 maj 15:13
Samwoja: czyli teraz podstawiam?
mx3+m2x−x2−m = 2x3−x2+4x−2
m=2
2x3+22x−x2−2 = 2x3−x2+4x−2
no i to sięzeruje ... a jak się zeruje tzn, że m=2?
19 maj 15:18
PW: To zbędne (sprawdzenie można zrobić, ale nie jest wymagane, jeżeli nie ma błędów rachunkowych,
to odpowiedź jest poprawna).
19 maj 15:21
ABC:
nie podstawiasz tylko porównujesz i rozwiązujesz układ
19 maj 15:22