Geometria analityczna rozserzona
Olcix: Punkt A (2,3) jest wierzchołkiem rombu ABCD o polu równym 300 punkt S (3,4) jest środkiem
symetrii tego rombu, wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego rombu
19 maj 14:29
Olcix: Mam wyliczone dwie przekątne i punkt A i C
d1= 10√2
d2=30√2
I C (4,11)
19 maj 14:31
annabb:

B i D daleko daleko ... B(78,−71) D (−72,79)
d
1=2
√2 d
2=150
√2
19 maj 16:34
Mila:
1 ) |AC|=2
√2
√2*|BD|=300
2) Korzystając z wektorów i przesunięcia równoległego
SC
→=[1,1|, |SC|=
√2
wektor SB
→⊥SC
→⇔
SB
→=k*[1,−1] =75[1,−1]=[75,−75]
S=(3,4)→T
[75,−75]⇒B=(3+75, 4−75)=(78,−71)
S=(3,4)→T
[−75,75]⇒D=(−72, 79)
II sposób
1) równanie prostej AC i prostej BD
2) równanie okręgu :
(x−3)
2+(y−4)
2= (75
√2)
2 i punkt przecięcia z prostą BD
19 maj 19:22