Udowodnij, że dla każdej liczby nieparzystej n
Arek: Udowodnij, że dla każdej liczby nieparzystej n wyrażenie n5 + 11n4 − n + 21 jest podzielne
przez 16.
Podstawiłem pod n 2k+1, ale za bardzo nie wiem co dalej z tym zrobić
19 maj 14:14
ABC:
znajdź cztery dwójki i koniec bo 16=24
19 maj 14:15
19 maj 14:17
ICSP: n5 − 5n4 − n + 5 − 16n4 + 16
n5 − 5n4 − n + 5 = n4(n − 5) − 1(n − 5) = (n − 1)(n+1)(n2 + 1)(n − 5) =
= (n−1)2(n+1)2(n−5) + 2(n−1)(n+1)(n−5)
i komentarz.
19 maj 14:18
Minato:
n4(n+11)−n−11+32 =
(n+11)(n4−1)+32 =
(n+11)(n2−1)(n2+1)+32 =
(n+11)(n−1)(n+1)(n2+1) + 32
dla n = 2k+1
(2k+12)(2k)(2k+2)(4k2+4k+2)+32=
2(k+6)*2k*2(k+1)2*(2k2+2k+1)+32=
8(k+6k)*k(k+1)*(2k2+2k+1)+32
zatem...
19 maj 14:18
PW: W ramach serii "Jak ja niby miałbym na to wpaść".
n5 + 11n4 − n + 21 = (n5 + 11n4 − n − 11) + 32 = = n4(n+ 11) − (n + 11) + 32 =
= (n + 1) (n4 − 1) + 32 = (n + 1)(n + 1)(n − 1)(n2 + 1) + 32
Wystarczy napisać komentarz o podzielności przez 2 tych czterech czynników w nawiasach.
19 maj 14:31
PW: Ach, z powodu postępującej ślepoty wklepywanie rozwiązań zajmuje mi zbyt dużo czasu.
19 maj 14:33
ABC:
też podziwiam tych młodych, oni mają szybkość że jakby biegali dookoła słupa to z przodu byłaby
dupa
19 maj 14:41
Minato:
PW jeszcze bardziej łopatologicznie, podstawić n = 2k + 1, wymnożyć i dodać.
Dostaniemy wówczas
32 k5 + 256 k4 + 432 k3 + 304 k2 + 96 k + 32 =
16(2 k5 + 16 k4 + 27 k3 + 19 k2 + 6 k + 1)
19 maj 14:51
PW: Tak, ale puchną mi dłonie, gdy widzę takie rachunki
19 maj 14:56
Arek: Mnie również
19 maj 16:00