−1 | ||
3) prosta prostopadła do AB ma współczynnik a = | ||
aAB |
Ax+Bx | ||
Najpierw trzeba wyznaczyć środek odcinka, np AB. Współrzędna X środka Sx= | , | |
2 |
2+(−3) | 1 | Ay+By | 9+1 | |||||
Sx= | =− | , podobnie współrzędna Y, Sy= | , Sy= | =5. | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | ||
Gdy znany jest środek, czyli ( | ,5), liczymy równanie prostej przechodzącej przez A i B. | |
2 |
8 | 4 | 8 | 4 | |||||
Wychodzi a= | i b=5 | czyli y= | x+5 | . Symetralna musi być prostopadła więc | ||||
5 | 5 | 5 | 5 |
8 | ||
iloczyn współczynnik a tej prostej i symetralnej musi wynosic −1. a1*a2=−1, | *a2=−1, | |
5 |
5 | ||
a2=− | ||
8 |
5 | ||
Mamy już y=− | x+b, żeby wyliczyć b trzeba podstawić współrzędne środka, i et voila. | |
8 |
1 | 5 | 85 | 5 | 5 | 5 | |||||||
5= | *(− | )+b, b= | =5 | , finalnie y=− | x+5 | |||||||
2 | 8 | 16 | 16 | 8 | 16 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |