Wielomian w(x) nie jest podzielny przez wielomian...
Cyklop: Wielomian w(x)=(x+2)5(x3+8) nie jest podzielny przez wielomian:
A. (x+2)6
B. x2+2x+4
C. x2−2x+4
D. x2+4x+4
Rozumiem, że jedynym pierwiastkiem w(x) jest −2, i że podpunkt A i D odpada bo ich
rozwiązaniem również jest −2, więc reszta z dzielenia równa się 0. Mam problem co dalej,
proszę o wytłumaczenie zadania, poprawna odpowiedź to B.
19 maj 14:03
ABC:
co tu jest do tlumaczenia , x
3+8=(x+2)(x
2−2x+4) i tyle
19 maj 14:08
Minato:
x3+8=(x+2)(x2−2x+4)
19 maj 14:08
WhiskeyTaster: W(x) = (x + 2)5(x + 2)(x2 − 2x + 4) = (x + 2)6(x2 − 2x + 4)
A: (x + 2)6
B: (x + 1)2 + 3
C: x2 − 2x + 4
D: (x + 2)2
Widać więc, że W(x) jest podzielny przez wielomian z punktu A, przez wielomian z punktu C oraz
wielomian z punktu D.
19 maj 14:11
Cyklop: Dziękuje bardzo
19 maj 14:33