prawd
fil: O zdarzeniach losowych A, B wiadomo, ze: ˙ P(A ∪ B) = 0, 7, P(A) = 0, 5 i P(A|B) = 0, 6.
Oblicz prawdopodobienstwo warunkowe P(B|A).
Co ejst nei tak w tym rozwiazaniu
0.6P(B) = P(AnB)
P(AuB) = P(A) + P(B) − 0.6P(B)
0.2 = 0.4P(B)
P(B) = 0.5

?
19 maj 13:18
ICSP: Nie znasz wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe.
19 maj 13:29
ICSP: a nie jednak dobrze jest.
Teraz liczysz P(A∩B) i następnie P(B|A)
19 maj 13:32
Minato:
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
| | P(A∩B) | |
0,6 = |
| → P(A∩B) = 0,6P(B) |
| | P(B) | |
0,7 = 0,5 + P(B) − 0,6P(B)
0,2 = 0,4P(B)
P(B) = 0,5
P(A∩B) = 0,6 * 0,5 = 0,3
19 maj 13:51