funkcje
rub: Hej mógłby ktoś rzucić okiem na to rozwiązanie? Z góry dzięki.
Rozważmy krzywą K o równaniu xy = 1 dla x > 0, y > 0. Wskaż wszystkie prawdziwe
stwierdzenia.
a) Poprowadzono styczną do krzywej K w pewnym punkcie (x0, y0). Styczna ta, wraz z
osiami układu współrzędnych, odcina trójkąt, którego pole jest równe 2 i nie zależy od
wyboru punktu (x0, y0).
prawda
| | 1 | |
dowolny punkt (x,y)= (x, |
| ) hiperboli xy=1 będzie punktem |
| | x | |
styczności prostej w postaci kierunkowej xa+yb=1 i ab≠0 z wykresem
danej hiperboli jeśli równanie xa + xb=1 /ab ⇔ bx2+a=abx ⇔
⇔ bx2−abx+a=0 kwadratowe ma dokładnie 1 rozwiązanie, czyli
⇔ Δ=0 ⇔ a
2b
2−4ab=0 ⇔ ab(ab−4)=0 ⇔ ab−4=0 ⇔ ab=4
wtedy , pole Δ o którym mowa w zadaniu wyrażone wzorem
b) Krzywa K jest jedną gałęzią hiperboli.
prawda
(to chyba oczywiste)
c) Prosta o równaniu x = 0 jest asymptotą krzywej K
prawda
to też dość oczywiste, funkcja z treści to funkcja wymierna więc jej jedną z asymptot jest
miejsce które nie należy do dziedziny ⇒0
d) Do krzywej K należy nieskończenie wiele par punktów (x, y), gdzie x oraz y są liczbami
wymiernymi.
też prawda choć nie jestem pewien.
żeby punkt należał do tej hiperboli musi spełniać równania xy=1 oraz x>0, y>0, a takich liczb
| | 1 | | 1 | | 1 | |
jest nieskończenie wiele, x=10 y= |
| , x=9 y= |
| , x=8 y= |
| itd. |
| | 10 | | 9 | | 8 | |
Czy ktoś mógłby powiedzieć czy dobrze myślę? Z góry dziękuję
Bleee:
polecam taką argumentację do ostatniego:
liczb naturalnych jest nieskończenie wiele.
| | 1 | |
związku z tym liczb postaci |
| także jest nieskończenie wiele |
| | N | |
a liczby takiej postaci są liczbami wymiernymi (definicja liczby wymiernej).
Koniec argumentacji