ciągi
tom: | | π(n3−n) | |
Rozstrzygnij, czy ciąg an=sin( |
| ) jest ograniczony. |
| | 2 | |
Moim zdaniem ten ciąg jest ograniczony, bo funkcja sinus przyjmuje wartości tylko z przedziału
<−1, 1> ale czy mógłby ktoś mnie sprawdzić?
tom: Mały edit.
| | π(n3−n | | π(n−1)n(n+1) | |
an = sin( |
| ) = sin( |
| ), w takim razie wśród liczb (n−1)n(n+1) |
| | 2 | | 2 | |
zawsze będzie jakaś parzysta która "skróci się" z dwójką, w efekcie dając mi :
a
n = sin (kπ), k∊N, tak więc, czy mogę powiedzieć, że wyrazami tego ciągu są same zera?