Wielomiany
Adam: Wielomian W spełnia następujące dwa warunki: W(0) = 2, W(x+y) = W(x)+W(y)+2xy−2
dla dowolnych x, y ∈ R. Wyznacz wielomiany spełniające założenia zadania.
Czy ktoś w ogóle wie o co tu chodzi i mogłby mnie naprowadzić? Proszę
19 maj 10:36
ABC:
podstaw y=x albo y=−x albo jedno i drugie powinno coś fajnego wyjść, rozpisałbym ci ale długa
przerwa mi się kończy wracam na lekcje
19 maj 10:43
Adam: Dostałem,
x=−y
W(0)=W(−y) + W(y)−2y
2−2
x=y
W(2x)=W(x) + W(x)+2x
2−2
Nie mam pojęcia co dalej z tym zrobić zbyt
19 maj 11:06
Adam: Ma ktoś pomysł?
19 maj 12:51
ICSP:
W(0) = W(x −x) = W(x) + W(−x) − 2x
2 − 2
W(x) + W(−x) = 2x
2 + 4
W(x) = x
2 + 2 + Q(x) gdzie Q(x) jest wielomianem nieparzystym
Dlatego
W(x+y) = W(x+y)
x
2 + 2 + Q(x) + y
2 + 2 + Q(y) + 2xy − 2 = (x+y)
2 + 2 + Q(x + y)
Q(x) + Q(y) = Q(x+y)
zachodzi dla dowolnych x,y ∊ R czyli w szczególności Q(2x) = 2Q(x)
| Q(2x) − Q(x) | | Q(x) − 0 | |
| = |
| |
| 2x − x | | x − 0 | |
oznacza to, ze na stałym odcinku przyrost wielomianu jest taki sam, więc jest on funkcją
liniową lub stałą
Dlatego
W(x) = x
2 + ax + 2 lub W(x) = x
2 + 2
stałą a juz sobie wyznaczysz samodzielnie
19 maj 13:21
ABC:
nie sądzę żeby on coś samodzielnie wyznaczył ... brak elementarnej kultury matematycznej, jeden
warunek napisał ze zmienną x drugi ze zmienna y i dziwi się że nie ma pojęcia co dalej zrobić
Z początku myślałem że to pasjonat matematyki a to prawdopodobnie typ który chce szóstkę za
free
19 maj 13:48