pOPRAWNE ROZWIAZANIE ZADANIE?
Mateusz Mickiej Bogdan Basia: Kulkę zawieszona na nici o długości 1m odchylono o 95stopni od położenia równowagi i
puszczono. Korzystając z zasady zachowania energii mechanicznej oblicz szybkość kulki w
chwili gdy przelatuje przez te podłoże.
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
dane:
l=1m,
a=90 stopni
szukane: v
Odchylenie kulki o 90* z położenia równowagi sprawia, że jest ona
na wys. l wzgl. poziomu równowagi i ma wtedy Ep = mgl, która po swobodnym jej puszczeniu
zamienia się stopniowo w Ek, która w najniższym położeniu
jest Ek = 0,5mv2.
Ep = Ek czyli mgl = 0,5mv2 czyli v = [2gl]
0,5 = [2*10m/s2*1m]
0,5 = 4,47m/s
v = 4,47m/s