Za odpowiedzi podziękuję i dam serduszko :*
Ania: Wyrazy ciągu (𝑎𝑛) określone są wzorem 𝑎𝑛+1 = 𝑎𝑛 + 𝑛 − 1 , 𝑛 ∈ 𝑁+. Wyznacz pierwszy i
siódmy wyraz tego ciągu, wiedząc, że 𝑎3 = 7
19 maj 09:21
janek191:
Czy
an+1 = an + n − 1 ?
19 maj 09:58
źle całki rozkładam: Tak mógłbyś pomóc rozwiązać?
19 maj 10:05
janek191:
A co to ma wspólnego z całkami?
19 maj 10:13
janek191:
a2+1 = a2 + 2 − 1 = a2 + 1 = 7 ⇒ a2 = 6
a3 − a2 = 7 − 6 = 1 = r
a1 = a2 − r = 6 − 1 = 5
a7 = a1 + 6 r = 5 + 6*1 = 11
19 maj 10:17
Bleee:
a
1 = c
a
2 = c + 2 − 1
a
3 = c + 3 + 2 − 1 − 1
...
wiec a
n = c + 'suma ciągu arytnetycznego b
n począwszy od b
2, gdzie b
2 = 2, b
n = n' −
(n−1)*1
| | (n+2)(n−1) | | (n)(n−1) | |
Wiec an = a1 + |
| − (n−1) = a1 + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | n(n−1) | | n(n−1) | |
Wiec an = a3 − (2+1) + (1 + 1) + |
| = 6 + |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 maj 10:19
Bleee:
Janek.... A od kiedy to jest ciąg arytmetyczny
19 maj 10:20
Jerzy:
@janek191 , gdzie jest napisane ,że jest to ciąg arytmetyczny ?
19 maj 10:20
janek191:
Faktycznie

nie jest to ciąg arytmetyczny, bo różnica nie jest stała.
19 maj 10:22