wielomian
salamandra: Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=9bx3−ax2+14bx+15 przez trójmian (3x−2)2 wynosi 3. Oblicz
a i b. Dla wyznaczonych wartosci a i b rozwiąż nierówność W(x)≤3
19 maj 01:19
Szkolniak: Wielomian W(x) na pewno możesz zapisać w postaci W(x)=(cx+d)(3x−2)
2+3.
Spróbuj może wymnożyć i porównać współczynniki przy odpowiednich potęgach x
19 maj 02:06
salamandra: Czym jest cx+d? Z czego to się wzięło? fil próbował mi w ten sposób to rozpisać, ale nie
rozumiałem tego zapisu
19 maj 02:08
Szkolniak: Zauważ że wielomian W(x) jest wielomianem trzeciego stopnia (dla b≠0).
W(x), stopnia trzeciego, dzielimy przez wielomian stopnia drugiego, czyli (3x−2)
2 − zatem
zauważ, że potrzebujemy jeszcze jakby 'jednego iksa' aby to wszystko dopełnić.
W ten sposób po wymnożeniu wszystkiego, w tej nowej postaci dostajemy również wielomian
trzeciego stopnia i wtedy możemy porównać współczynniki, zauważ że gdybyśmy nie napisali tego
'cx+d' to po wymnożeniu stopień wielomianu jeden z drugim by się nie zgadzał, miałoby to sens?
Chyba trochę chaotycznie, ale może zrozumiesz
19 maj 02:19
annabb: cx+d jest wynikiem dzielenia

zrób to na liczbach np
17 dzielone na 3 daje resztę 2
17:3 = 5 reszta 2
więc 17=3•5+2
u ciebie W dzielisz na T i reszta 3
więc W=T•(cx+d) + 3
19 maj 02:37
Szkolniak: Może tak: reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian stopnia drugiego jest wielomianem
stopnia co najwyżej pierwszego i ma postać 'ax+b'
19 maj 02:42
annabb: i w kolorze
17 dzielone na 3 daje resztę 2
17 : 3 = 5 reszta 2
więc 17=3•5 +2
u ciebie W dzielisz na T i reszta 3
więc W=T•(cx+d ) + 3
19 maj 02:45
annabb: tylko tutaj a i b były już zajęte i dlatego c i d
19 maj 02:47
salamandra: Zapisałem (cx+d)(3x−2)2+3=W(x)
(cx+d)(9x2−12x+4)+3=W(x)
9cx3+9dx2−12cx2−12dx+4cx+4d+3=9bx3−ax2−14bx+15
Jak to dalej zrobić?
19 maj 14:53
ABC: porównaj współczynniki przy jednakowych potęgach
19 maj 14:54
fil:
W(x) = 9c3 +(9d − 12c)x2 + (4c − 12d)x + 3 + 4d
W(x) = 9b3 − ax2 − 14bx + 15
Porownujesz wspolczynniki przy x:
9c = 9b
9d − 12c = −a
4c − 12d = −14b
3 + 4d = 15
19 maj 14:55
salamandra: Wyszło, dzięki
19 maj 15:36