18 maj 23:25
Mila:
Jutro sprawdzę.
Dobranoc
18 maj 23:55
Mila:
Widzę, że jest Eta, może tu spojrzy dzisiaj.
18 maj 23:56
annabb: niepotrzebne to pierwsze PP bo potem przewracasz i PP jest całkiem inne
19 maj 02:28
salamandra: Dlatego ostatecznie policzyłem inne. Na początku brakowało pomysłu i napisałem to Pp
19 maj 11:18
fil: ok jest
19 maj 11:51
annabb: dlatego trzeba je usunąć bo to niejednoznaczność
19 maj 16:14
an:

Można było dalej jak zacząłeś, na rysunku przekrój płaszczyzną CMS
h
b2=k
2−4
2
| | hb | | 3hb | |
hp2−( |
| )2=k2−( |
| )2 |
| | 4 | | 4 | |
masz h
p wyliczasz z tego prostego układu H itd.
19 maj 17:34
salamandra: Jakoś sobie poradziłem z tym H, ale ciężko było wpaść na pomysł− pytanie czy objętość dobra
wyszła
19 maj 17:36
an: Tak
19 maj 17:37
an:

Czy potrafiłbyś rozwiązać takie zadanie wykreślnie. Za moich czasów "kalkulatorem" to były
tablice logarytmiczne ew. suwak logarytmiczny kartka i ołówek (komputery kalkulatory to SF)
takie i bardziej skomplikowane zadania sprawdzało się "szacunkowo" rysując rysunek trochę
linijką trochę na "oko", na maturze nawet bez cyrkla.
zamieściłem opis jak to zrobić w Geogebrze lub idąc tokiem rozumowania na na kartce
może kogoś zainteresuje
Wpisujesz w geogebrę
| | 4 | | 1 | |
A=(−4,0) ; B=(4,0) ; C=(0,4√3 :M=(0,0) ; O=(0, |
| ) ; P=(0, |
| ) J=(0,2√3) |
| | √3 | | √3 | |
łączysz odcinkami ABC oraz CM
polecasz wykreślenie obliczenie itp
1. okręgu o środku w J i promieniu CJ
2. prostych równoległych do AB (oś X), przechodzącej przez O oraz P, zaznaczasz N
3. prostej przechodzącej przez punkty MN, zaznaczasz S
4. odcinka CS= wysokość ostrosłupa
| | (AB)*(CM)*(OS | |
5.V= |
| otrzymujesz V=70.75 z dokładnością do 15 po przecinku |
| | 2*3 | |
przeliczasz "swój pierwiastek" i widzisz, że się zgadza, nie musisz czekać, aż ktoś to
przeliczy przy okazji uczysz się samoistnie wykreślania konstrukcji, widzenia przestrzennego
itp.
objaśnienia
J środek okręgu o średnicy = wysokości podstawy
O spodek wysokości, środek okręgu wpisanego w podstawę
P Rzut punktu N na podstawę 1/4 OM wynika z zależności AB i DE
N punkt przecięcia wysokości ściany bocznej ABS i wysokości przekroju CDE (kąt prosty
oparty na średnicy okręgu J )
Dla mnie wpisanie tego zabiera trochę czasu, ale widziałem jak szybko młodzi
piszą długie SMS po ciemku (dla mnie nie osiągalne)
Jak Ci się to podoba.
20 maj 12:40
salamandra: Na ten moment wymiękam... zbyt skomplikowane na mój poziom
20 maj 15:12
an: Co tu jest skomplikowanego napisz.
20 maj 15:52
salamandra: Brakuje mi chociażby treści zadania
20 maj 16:48
an: Przecież to jest zadanie , do którego link zamieściłeś p/w, obudź się
20 maj 20:00
an: Do Eta, Mila dlaczego moje wpisy w tym zadaniu zwłaszcza 20 maj 12:40 oraz link salamandra
z treścią zostały wykasowane, zwłaszcza czy naruszyłem jakiś regulamin czy o co tu chodzi
21 maj 23:26
Mila:
Nie mam z tym nic wspólnego, mnie wczoraj ktoś zablokował.
W połowie słowa przerwano mój wpis .
Nie zaglądam do Twoich wpisów i nie wtrącam się do rozwiązań.
Gdy to przeczytasz , to wykasuję mój wpis.
21 maj 23:44
an: Niby jak, to Wy macie takie możliwości i prawdopodobnie macie dostęp do IP nadawców.
21 maj 23:49
Mila:
Nie mam dostępu do IP. Mogę tylko usunąć wpis. Dostęp do IP ma Jakub.
21 maj 23:51
Mila:
Ja tu widzę Twój długi wpis 12:40 z 20 maja.
21 maj 23:58
Eta:
@an
Ja też nie mam z tym nic wspólnego, bo po zmianie komputera utraciłam możliwość moderowania
Moderatorem oprócz Mili jest jeszcze ICSP
22 maj 00:02
Mila:
Jeszcze są inni moderatorzy, a informatycy − programiści też się mogą włamać.
22 maj 00:05
salamandra: @an u mnie wszystko jest po staremu− nic nie zostało usunięte, zarówno mojego, jak i Twojego
22 maj 10:22