kąt
matma: Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny ABC o kącie prostym przy wierzchołku A
Punkt M leży na boku BC tak,że BM=2CM
zaś punkt K jest rzutem prostokątnym punktu B na prostą AM
Wyznacz miarę kąta CKM
18 maj 22:38
Eta:

1/ΔCKB≡ΔANC z cechy (kbk) to AK=CN i BK=AN (*)
2/ z tw. Talesa
| CN | | CM | | x | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| ⇒ BK=2CN (**) |
| BK | | MB | | 2x | | 2 | |
to: KN= AN−AK i z (*) i z (**)
..................
KN=CN ⇒ ΔCKN jest prostokątny i równoramienny
to |∡CKM|=γ=45
o
===============
19 maj 00:00