ciagi
TłumokMatematyczny: Dany jest ciąg an o wzorze ogólnym an=7n−n2. Największy wyraz tego ciągu jest równy:
A. 16
B. 12
C. 10
D. 6
Nie mam pomysłu jak to zrobić..
18 maj 22:29
Jerzy:
Policz maksimum funkcji f(x) = −x2 + 7x i x ∊ N
18 maj 22:33
ICSP: a gdybyś miał parabolę
f(x) = 7x − x2
to potrafiłbyś znaleźć jej największą wartość?
18 maj 22:33
TłumokMatematyczny: To są pochodne czy coś takiego? bo nie miałam tego jeszcze
18 maj 22:34
TłumokMatematyczny: aha chwila co ja gadam
18 maj 22:34
TłumokMatematyczny: czyli to ''maksimum'' to jest jakby wierzcholek paraboli?
18 maj 22:35
ICSP: normalnie tak.
W tym wypadku szukasz takiej liczby naturalnej n która leży najbliżej wierzchołka paraboli.
18 maj 22:38
TłumokMatematyczny: p=−b2a
czyli p = 72
f(p)=12 14
czyli odpowiedz to 12
okej dziekuje
18 maj 22:39
ICSP: mylisz pojęcia wartości od argumentu.
| | 7 | | 1 | |
liczysz wierzchołek : p = |
| = 3 |
| |
| | 2 | | 2 | |
szukasz liczby naturalnej która leży najbliżej tego wierzchołka: 3 (4 też może być w tym
przypadku)
obliczasz największy wyraz ciągu a
3 = 21 − 9 = 12
18 maj 22:42
ABC:
wynik dobry ze złego wnioskowania

też tak bywa, pies się utopi a łańcuch pływa
18 maj 22:44
TłumokMatematyczny: kurde a juz myslalam ze dobrze mysle...
18 maj 22:46