prawdopodobieństwo
salamandra: Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy bez zwracania trzy liczby ze zbioru
{1,2,3,...,89}. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych liczb jest liczba parzysta,
jeżeli wiadomo, że pierwsza z wylosowanych liczb jest nieparzysta.
parzyste: a
1=2 r=2
a
n=88
a
1+(n−1)2=88
2n=88
n=44 −−−−− tyle jest liczb parzystych
nieparzyste: 45
|Ω|=88*87
Korzystne układy: NP, PN, PP
1) PN lub NP
A− zdarzenie polegające na wylosowaniu jednej parzystej i nieparzystej
|A|=44*44
| | 44*44 | | 44 | |
P(A)=2* |
| = |
| |
| | 88*87 | | 87 | |
2) PP
B− zdarzenie polegające na wylosowaniu jednej parzystej i nieparzystej
|Ω|=88*87
|B|=44*43
| | 44*43 | | 43 | |
P(B)= |
| = |
| |
| | 88*87 | | 174 | |
| | 44 | | 43 | | 131 | |
Odpowiedź: |
| + |
| = |
| |
| | 87 | | 174 | | 174 | |
Jest ok? dawno nie robiłem zadania z warunkowego, a tutaj postarałem się w ogóle z tego nie
korzystać, bo wydaje mi się, że nie trzeba
18 maj 22:09
Mila:
A−wśród wylosowanych 3 liczb jest liczba parzysta,
jeżeli wiadomo, że pierwsza z wylosowanych liczb jest nieparzysta.
B− za pierwszym razem wylosowano liczbę nieparzystą
|B|=45*(2*44*43)+45*2*(44*44)=45*44*(86+88)=45*44*174
B' − wylosowano 3 liczby nieparzyste
|B'|=45*44*43
A∩B− wśród wylosowanych liczb jest liczba parzysta i pierwsza jest nieparzysta
|A∩B|=45*44*174−45*44*43=45*44*(174−43)=45*44*131
| | |A∩B| | | 45*44*131 | | 131 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 45*44*174 | | 174 | |
18 maj 23:12
salamandra: 
mogłabyś jeszcze objaśnić |B| u Ciebie? domyślam się, że rozpatrujesz NPP i NPN, ale po
znaku
+ nie rozumiem tego 45*2(44*44)
18 maj 23:16
Patryk: Rozpatrujesz nnp, npn, npp gdzie n − nieparzysta, p − parzysta
18 maj 23:21
salamandra: ja wiem, ale dlaczego tam jest 45*2(44*44)
18 maj 23:22
Patryk: ja to rozpisałem jako 45*44*44 + 45*44*44 + 45*44*43
18 maj 23:26
Shizzer: Ten opis zbioru zdarzeń A jest dobrze napisany?
"A−wśród wylosowanych 3 liczb jest liczba parzysta,
jeżeli wiadomo, że pierwsza z wylosowanych liczb jest nieparzysta."
Później liczymy P(A|B) co można czytać jako prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym,
że wśród 3 wylosowanych liczb jest liczba parzysta pod warunkiem, że pierwsza z wylosowanych
liczb jest nieparzysta. Więc zdarzenie A nie powinno być opisane jako po prostu − "wśród
wylosowanych 3 liczb jest liczba parzysta"?
Zapewne taka forma jest również dopuszczalna skoro
Mila tak napisała, ale wolę dopytać,
żeby
się później nie czepiali na maturze.
18 maj 23:38
Mila:

NPP,NPN,NNN,NNP− takie przypadki, uwzględniam kolejność
45*44*43 ,
45*44*44
45*44*43
45*44*44
potem pogrupowałam
Na drzewku zaznaczyłam
kolor − jak zliczać |A∩B|
Cała prawa gałąź − zliczasz |B|
.
18 maj 23:47
Mila:
(Skopiowałam wszystko)
Lepiej będzie napisać:
1) A−wśród wylosowanych 3 liczb jest liczba parzysta,
2) Potem B
3) A∩B
i liczymy
P(A/B)
18 maj 23:52
Shizzer: Ok, dziękuję za info
18 maj 23:55
Shizzer: Przepraszam, że się wtrącam w nieswój temat, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju.
Mianowicie rozpatrując na przykład przypadek NPN.
Kolejność losowania ma znaczenie więc zastosowana została tutaj wariacja bez powtórzeń.
Kombinacje powstały w ten sposób, że podzielono wynik wariacji bez powtórzeń przez ilość
możliwych ustawień k−elementowego zbioru więc wyeliminowano kolejność. Skoro w wariacji
bez powtórzeń (1,2,3) to nie jest to samo co (3,2,1) to dlaczego w zbiorze zdarzeń 45*44*44,
czyli
NPN nie występują np. liczby NNP i PNN tylko kolejność losowania tych liczb jest ustalona?
Widocznie rozwiązywałem zadania używając wariacji bez powtórzeń nie do końca je rozumiejąc
19 maj 00:16
salamandra: Rozpatrujemy przecież oddzielnie NPN i NNP
19 maj 00:21
Shizzer: No właśnie widzę, ale nie rozumiem dlaczego liczb NPN nie ma już w zbiorze NNP skoro w
wariacjach.
Choszi mi o to konkretniej, że:
NNP możemy ułożyć na 45*44*44 sposobów. Nie rozumiem dlaczego wśród tych 45*44*44 sposobów
liczb nie ma również takich liczb jak NPN skoro w wariacjach bez powtórzeń kolejność ma
znaczenie.
Nie rozumiem dlaczego w tych 45*44*44 sposobach nie ma permutacji NPN
19 maj 00:33
salamandra: Hm, w NNP− pierwsza (nieparzysta) na 45 sposobów, druga (nieparzysta) na 44 i parzysta na 45
W NPN tak samo
19 maj 00:40
Shizzer: Parzysta na 44, ale nie o to mi chodziło.

Idę spać i poczytam jutro o tych wariacjach trochę
więcej,
bo mi się miesza wszystko. Dzięki za fatygę.
Dobranoc
19 maj 00:43
salamandra: Co rozumiesz przez permutację NPN?
19 maj 01:03
Shizzer: Już nieaktualne
19 maj 11:24