Udowodnij, że jest student, który wpadł na co najmniej pięć problemów.
Kamil: Dziesięciu uczniów skomponowało 35 problemów dla PUMaC. Niektórzy z nich mieli 1, 2 i 3
problemy.
Udowodnij, że jest student, który wpadł na co najmniej pięć problemów.
18 maj 21:58
annabb: bo jak wszystkich 9 miało po 3 czyli 27 to ostatniemu zostało jeszcze 8
18 maj 22:00
Kamil: Ale niektóry mieli jeszcze po 1 lub 2
18 maj 22:24
ABC:
nie wprost , załóżmy, że wszyscy mieli najwyżej 4 problemy , wtedy tych co mieli dokładnie 4
mogło być co najwyżej siedmiu ( bo przynajmniej po jednej osobie miało też 1,2,3)
Ale 7*4+1+2+3=34 <35 sprzeczność
18 maj 22:39
annabb: to jak mieli mniej niż 3 to tym bardziej ostatniemu zostało dużo
19 maj 02:19
PW: Jest trzech, którzy wpadli odpowiednio na dokładnie 1, 2, 3 problemy, czyli tych na trzech
przypadło dokładnie 6 problemów.
Pozostałych siedmiu rozwiązało więc łącznie 35 − 6 = 29 problemów.
29 = 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 5,
gdyby któryś z pierwszych 6 składników był mniejszy niż 4, to ostatni musi być równy 6 lub 7
lub 8 lub będzie więcej niź 1 składników większych niż 4.
19 maj 14:14