Inwersja, homografia - zespolone
Paral: Mam kilka pytań:
| | 1 | |
1. Wyznacz obraz poprzez inwersję f(z) = |
| |
| | z | |
a) okręgu |z − 1| = 1
b) prostej y = 1 − x
ad a)
| | 1 | |
| |
| − 1| = 1 przekształcając dalej |1 − w| = |w| i biorąc teraz w = a + bi, a,b∊R |
| | w | |
|1 − a + bi| = |a + bi|
(1 − a)
2 + b
2 = a
2 + b
2 z tego mam a =
12, a więc czy tutaj moim obrazem będzie
w =
12 + bi, b∊R?
ad b)
z = x + iy, x,y∊R
| | 1 | | 1 − 2i | | 4x + 2xi − 2i + 1 | |
w = |
| = |
| = |
| czy ten obraz ma |
| | x + i(1 − x) | | −2ix + 1 | | 4x2 + 1 | |
tak wyglądać? Bo nie do końca jestem przekonany
2. Znaleźć funkcję odwrotną do homografii
Czy tutaj postępowanie jest takie samo jak przy funkcjach homograficznych w dziedzinie
rzeczywistej?
Z góry dziękuję za wszelakie podpowiedzi i wskazówki.